Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пиеса за угасващ огън и настъпващ лед

Снимка: Pxhere

Пиесата „Две бучки лед“ на зам.главния редактор на програма „Христо Ботев“ и колумнист-сатирик на в. „Сега“ Весел Цанков със сигурност би изненадала онези, които го познават само в амплоато му на хуморист и шегаджия. Защото в нея ще срещнем много малко смешни моменти: блестящият диалог е по-скоро драматичен и печален, отколкото ведър и разсмиващ. Двама успели млади хора, съпруг и съпруга, празнуват 10-годишен юбилей от брака си и зад прекрасните коктейли и услаждащата вечеря изведнъж се изправят пред най-страшното, пред което може да се изправи човекът – пустотата. Оказва се, че зад лустрото на бита битието им е празно, бледо, равнинно и низинно; монотонно и скучно. Онова, което правят, не ги радва, връзката им е изчерпала заряда си и наистина те двамата, които първоначално са били живи въглени, днес са само две бучки лед, безстрастно дрънчащи в чашата на живота. Огънят гасне, огънят угасва и те се опитват по някакъв начин да го разпалят отново, но не им се удава. Ледът настъпва с неумолимостта на глад и изостря още повече сетивата им за пустинята в живота им. И тогава се случва нещо, което може би ще успее да спре този айсберг срещу съществуването, но… Но финалът е открит, Весел Цанков дава шанс на всеки, изправил се пред пиесата му, сам да си намери и избере нейното продължение. Докато той наблюдава с мъдрия си поглед…
Пиесата „Две бучки лед“ слушайте в неделя, 18 август, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Последният поглед, който осмисля цялото

Октомврийската премиера на Радиотеатъра „Последен поглед“ е българска пиеса, а това винаги е добра новина. Авторът ѝ Иван Странджев е роден в Пловдив. Учи българска филология, след това завършва театрална драматургия. Освен драматург е и поет. Издал е няколко стихосбирки и е носител на национални награди за поезия и драматургия. Пиесата му..

публикувано на 08.10.21 в 08:25

Шедьовърът на един Нобелов лауреат в Радиоколекция

79 години след създаването му през 1942 романът „ Чужденецът“ ще стигне до българската публика като аудио в 35 епизода. Четенето на „ Чужденецът“ е пътуване не само навътре в смисъла и посланията на текста, навътре в интроспекцията, но и във времето и пространството. То започна от случките и образите, прекоси реални и фантазни територии,..

публикувано на 26.09.21 в 09:25

Портрети на поети

В понеделник 13 септември 2021 от 0.15 часа на вълните на програма „Христо Ботев” можете да чуете поетически портрет на без време напусналия ни поет Марин Бодаков. В момент, в който всичко казано изглежда недостатъчно и ненамясто, нека оставим да звучат онези, думи които поетът е „спасил” и е изградил с тях своите стихове. Рубриката е замислена..

публикувано на 12.09.21 в 13:25

Конкурсът за радиопиеса за деца не откри хубавата приказка

„За съжаление нещото, което не открих, е хубавата приказка – може и с познати герои, но да има приключение, въображение, хумор, любов и омраза.“ Бианка Бенковска „Макар че не се появи ярка пиеса за първа награда, две втори, една трета награда и седем отличени ръкописа са добър репертоар.“ Майя Динева „Днешните деца са много по-умни и с..

обновено на 06.09.21 в 19:04

Мариан Бачев в ролята на Марк Твен

„Роден съм на 30 ноември 1835 г. в почти незабележимото селце Флорида, област Мънро, щат Мисури. Родителите ми са се преселили в Мисури в началото на тридесетте години; не помня точната дата, защото тогава още не съм бил роден и никак не съм се интересувал от подобни неща. В онези дни едно такова преселване е представлявало безкрайно пътешествие,..

обновено на 31.07.21 в 00:09