Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Старобългаристика в дигиталната ера

Снимка: kinnpor.uni-sofia.bg

След прекъсване от 25 години Международният колоквиум по старобългаристика отново „заживява“ на територията на Софийския университет, който организира седмото му издание, посветено на 1150-ата годишнина от успението на св. Константин Философ-Кирил. Макар и лишен от щедрото държавно финансиране, форумът събира в София учените от наши и чужди изследователски и академични центрове, за да представят последните си изследвания и постижения в проучването, опазването и популяризирането на старобългарския език и текстовете, създадени от първите преводачи и автори на оригинални творби на третия европейски официален книжовен език. С проф. Анна-Мария Тотоманова, председателка на организационния комитет на форума, разговаряме за шансовете на старобългаристиката в съвременните условия и за възможностите чрез дигиталните технологии за достъп до ценните ръкописи.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За да бъдем независими от предразсъдъците, трябва да познаваме другия

"Зависимите и независимите Ние" беше темата на разговора в последното издание на предаването "Познати и непознати". Гост в студиото беше доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. "Много е трудно да бъдем независими от предразсъдъците си. Те често се свързват със социални стереотипи, налагани от медиите, от..

публикувано на 24.09.22 в 09:05

Шаман бие с билки за пречистване в Еквадор

Еквадор е единствената държава в света, кръстена на географски обект – името ѝ означава Република на Екватора. И наистина той я разсича надлежно. Макар да е една от най-малките страни в Южна Америка (колкото две и половина Българии), тя е привлекателна за пътешествениците със своите тропически джунгли, 27 вулкана и колониални градове, вписани в..

публикувано на 23.09.22 в 08:36

Космосът и аз – конкурс за ученическа рисунка и есе

Конкурс за рисунка на тема "Космосът и аз" и конкурс за есе на същата тема във връзка с "50 години България Космическа държава" обявяват Българската академия на науките, Институтът за космически изследвания и технологии, с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио. Целта на конкурса е да приобщи..

публикувано на 22.09.22 в 17:15

По следите на нацистка експедиция в Амазония

Дълбоко в джунглите на Амазония и днес се извисява гроб със свастика на върха... Нацисти и евреи, икономически и политически емигранти от целия свят, потомци на роби и на индиански империи… в огромния етнически котел на Южна Америка се оглежда историята на съвременния свят. Във всичко това има и значимо българско присъствие. Писателят и бизнесменът..

публикувано на 22.09.22 в 14:32
Димитър Тренчев в Арбанаси

Независимо от…

Не зная дали е за гордост или за съжаление, но универсалната формула, с която от край време описваме българското чудо, се състои от една дума: "въпреки". Живеем въпреки невъзможните условия за живот, пазаруваме въпреки мизерните си доходи, караме си колите, въпреки че горивата са безбожно скъпи и пътищата са разбити, пишем книги, въпреки че никой не..

публикувано на 22.09.22 в 08:24