Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графити и власт или какво е да бъдеш Насимо

БНР Новини
Мария Мира Христова, Албена Велева и Станислав Трифонов-Насимо (отляво надясно)
Снимка: Светла Тодорова

Да застанеш пред платното. Стената. Извисяването. Да усетиш енергията, която нахлува в ръцете ти, след като се е събудила Душата ти. Да ги протегнеш. И да прогледнеш. Там на платното вече са образите, видими и за други. За света. А ти знаеш, че имаш нужда от следваща стена, която да нарисуваш отново.

Някак така започва разговорът с най-прочутия български стрийт артхудожник Станислав Трифонов-Насимо. После продължава като разбива стените с изкуство, преминава през границите на неразбирането и акостира отново там – в лоното на любовта. Към всичко, което съществува, просто, защото е красиво и може да бъде изобразено на поредния градски стенопис – чуйте още в звуковия файл.

Между стрийт арта и вандализма
Малина Едрева, председател на Комисията по култура и образование в столичния град, е категорична, че в София има място за изкуство на улицата и се обособяват пространства за това. Важно е да се прави разграничение между вандализма и стрийт артизкуството и затова се взимат мерки срещу посегателства срещу паметници и на религиозни храмове. Местата за подаване на сигнали от гражданите са Столичният инспекторат и grajdanite.bg, а глобите за нарушителите са между 100 и 5000 лева – чуйте още в звуковия файл.
„Щастлив ли си?“ в Пловдив
Щастлив ли си? Снимка: Димитър Владимиров
Цветна и с различни послания е разходката на Димитър Владимиров от радио „Пловдив“ сред графитите на Града под тепетата. Той пие първото си кафе близо до едно читалище на бул. „Шести септември“. Пред входа, под надписа „Библиотека“ с черен спрей е написано „Щастлив ли си?“, а след питанката стои усмихнато човече – чуйте още за графитите и уличните произведения на изкуството в Пловдив в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13