Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Демократично, приобщаващо, полифонично пространство за критичен диалог“ или просто „музей“

Снимка: icom.museum

Международният съвет на музеите (International Council of Museums, ICOM) е изправен пред сложната задача да обобщи постъпилите около 270 предложения за корекция на досегашната формулировка за музей. Новата дефиниция, предизвикала несвойствен за тази професионална общност разгорещен дебат, ще бъде гласувана на 7 септември в Киото, където ще се проведе Генералната асамблея на организацията. Проф. Стоян Сгурев, преподавател във Франция по мениджмънт на изкуството и социолог, коментира ситуацията така:
„Аз открих три измерения, които оформят двете концепции – традиционната или модерната концепция от една страна и съвременната или постмодерната от друга. Първо – дали за музея се мисли като за физическо пространство или като за концептуално пространство... Второто измерение: функционалност срещу споделеност, т.е. в първия случай става дума за това какво музеят може да даде на обществото, а във втория – какво обществото може да направи в музея. И трето: до каква степен трябва да се държи дистанция от политиката и идеологията срещу по-силна социална ангажираност от страна на музея – доста важно измерение, по което има силни различия между членовете на общността.“

Още за предложенията за нова дефиниция на понятието и институцията „музей“ – някои лаконични и делови, други емоционални и в бял стих, както и за тежестта им при бъдещото вземане на окончателното решение, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25