Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Под „Вавилонската кула“ на замъка в Сенеф

Европейския колеж за литературни преводачи в Сенеф, Белгия.
Снимка: traduction-litteraire.com

След двегодишно прекъсване отново се проведе сесия на Европейския колеж за литературни преводачи в белгийското селище Сенеф. Замък от 18 век – Chateau de Seneff – приютява тази инициатива на Службата за популяризиране на белгийската литература, за която се кандидатства със сериозно обоснован проект. Патронажът на инициативата е поет от Къщата на литературите в Брюксел. И това не е случайно – уточнява Тодорка Минева – преводач, преподавател по превод и издател. В Брюксел се говорят 161 езика, колкото са и дъждовните дни в Белгия. Тя разказа в „Артефир“ за срещите с изявени  и начинаещи автори, за акцентите в работата на колежа, за проектите, които е представила и ще развива в интерес на българския читател.
В звуковия файл ще чуете и авторско изпълнение на песен от Зиска Ларуж – белгийска писателка, известна с поредица криминални романи в стила на популярния си сънародник Жорж Сименон.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Особености на кенсъл културата

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за валидни от дадена общност. Често проявите на кенсъл културата обаче водят до разрушаване на репутации,..

публикувано на 21.04.21 в 17:45

Актрисата Биляна Стоева: Пълноценен, плътен е животът ми в актьорската професия

„От шестгодишна съм в театрален състав, изключително известен във Варна по това време – „Златното ключе“. Дванайсет години, до XII клас, това беше най-силната ми емоция, най-силните ми приятели, които и до ден днешен ме заобикалят. Това ме палеше, веднага ме приеха в Театралната академия и от там нататък аз се занимавам само с това. С актьорската..

публикувано на 21.04.21 в 16:45

„Кварталите на Габрово. Част 1“ – историята на града от ранния османски период до 2020 г.

Новата книга „Кварталите на Габрово. Част 1“ представя историята на града от ранния османски период до края на 2020 г. Тя е  пета подред в историческата колекция „Габрово – живият град“, стартирала през 2008 г.  Автори са Момчил Цонев и Даниела Цонева. Издател отново е Фондация за българска литература - София в партньорство със сдружение Обществен..

публикувано на 21.04.21 в 16:29
Икар. Легендата за Метек Кош – реж. Мачей Пепшица (2019, 117‘)

IV издание на Полския филмов фестивал в София

Полският институт в София е домакин тази седмица на IV издание на Полския филмов фестивал "Кинотека". Едно събитие, вече традиционно, очаквано с интерес от българската публика, което показва съвременно полско кино. Програмата е специално селектирана за българските зрители и се осъществява съвместно с института „Адам Мицкевич“ във Варшава. Селекцията е..

публикувано на 21.04.21 в 15:32
Йордан Кожухаров

Йордан Кожухаров – "културен аташе на Асеновград"

През последните години го наричат „културен аташе на Асеновград“. Една титла, която той получава сред приятели и съмишленици и се разпространява и в по-широки кръгове. Дипломат от кариерата в духовния свят, защото това е естественият избор на хората. Йордан Кожухаров е един от приятелите на програма „Христо Ботев“ – от рубриките "Duende" и "Радиоулица" –..

обновено на 21.04.21 в 14:39