Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под „Вавилонската кула“ на замъка в Сенеф

Европейския колеж за литературни преводачи в Сенеф, Белгия.
Снимка: traduction-litteraire.com

След двегодишно прекъсване отново се проведе сесия на Европейския колеж за литературни преводачи в белгийското селище Сенеф. Замък от 18 век – Chateau de Seneff – приютява тази инициатива на Службата за популяризиране на белгийската литература, за която се кандидатства със сериозно обоснован проект. Патронажът на инициативата е поет от Къщата на литературите в Брюксел. И това не е случайно – уточнява Тодорка Минева – преводач, преподавател по превод и издател. В Брюксел се говорят 161 езика, колкото са и дъждовните дни в Белгия. Тя разказа в „Артефир“ за срещите с изявени  и начинаещи автори, за акцентите в работата на колежа, за проектите, които е представила и ще развива в интерес на българския читател.
В звуковия файл ще чуете и авторско изпълнение на песен от Зиска Ларуж – белгийска писателка, известна с поредица криминални романи в стила на популярния си сънародник Жорж Сименон.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18

"Гео Милев в лабиринта на времето": Прожекция в памет на Христо Карастоянов

На какво се учудвам, не зная - нищо повече от смъртта. Ще ухая с липите в безкрая, ще се качвам, ще слизам с дъжда. Ще се качвам, ще слизам с дъжда, ще обличам и храня дървото. Нищо повече от смъртта. Нищо повече от живота. Добромир Тонев С това стихотворение на един от най-виртуозните български поети, Добромир Тонев,..

публикувано на 22.02.24 в 10:35

"Докъде се издигаме в мрака" – впечатляващ дебют на Секуоя Нагамацу

През 2030 г. опечален археолог пристига в Арктическия кръг, за да продължи работата на наскоро починалата си дъщеря в кратера Батагайка, където изследователите проучват отдавна погребани тайни, разкриващи се от топящите се ледове. Веднъж отприщена, Арктическата чума ще промени живота на Земята за поколения напред, като бързо ще прекоси земното..

публикувано на 22.02.24 в 10:15

Басните на Дядо Благо

Детска книжка с басни "Изворчето на Дядо Благо" е издадена по инициатива на малкотърновеца Димитър Кукузелов. Той иска да напомни личността и творчеството на писателя Стоян Русев, който е роден в странджанското село Заберново, през далечната 1864 г. Дядо Благо, както са го наричали, е един от основоположниците на детската литература у нас след..

публикувано на 21.02.24 в 18:08

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" с девето издание в Израел

Фестивалът на изкуствата в гр. Бат Ям, Израел, тази година ще се проведе в онлайн формат и ще бъде под егидата на Цвика Брот, кмет на гр. Бат Ям, и на заместника му Ели Ярив. Фестивалът е организиран от Арт салон "Сели – култура на народите" - Израел и е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ)  и Конфедерацията на българските..

публикувано на 21.02.24 в 17:53