Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Аполония 30 години по-късно

Снимка: @ApolloniaFestival

Преди 30 години в началото на септември 1989 година четирима млади и неизвестни още поети, единият от които с китара, правят литературно четене на „Аполония“, което се помни и до днес. Днес те не са толкова млади и са едни от най-добрите български поети. Ани Илков, Владимир Левчев, Борис Роканов и Ангел Ангелов-Джендема със своята китара (както пише Владо Левчев – тогава музикант и поет „с подземна слава“) взривяват малката зала, в която е преместен рециталът им. Тогава ги представя Михаил Неделчев, който и на вечерта им на тазгодишните Празници на изкуствата в Созопол също говори за поколението им и за тях като поети. Те прочетоха свои стихотворения, Ангел Ангелов-Джендема пя свои стихове, а публиката преживя отново запомняща се вечер. На финала Панайот Денев, който през 1989 е присъствал на четенето, разказа спомен за тогавашната реакция и на публиката, и на властта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Узунов с лекция за научнофантастични и фентъзи светове

Как да създаваме увлекателни научнофантастични и фентъзи светове, пита актьорът Димитър Узунов с предстоящата лекция, която ще представи в Клуба за естетическо възпитание на артиста този четвъртък в 18.30. Седем от десетте най-касови филми на всички времена принадлежат към жанровете научна фантастика и фентъзи. Изключителната им популярност се..

публикувано на 23.01.23 в 17:31