Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Госпожица Юлия“ от Стриндберг във времето на Радиотеатъра

Снимка: Даниела Манолова

На 29 септември и на 6 октомври във времето на Радиотеатъра ще чуете съответно първа и втора част на пиесата на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“. Тя е една от най-често поставяните по театралните сцени. Повечето големи театрални и кино режисьори са се опитвали да надникнат в нейната бездна и да обяснят дълбинните страсти, на които са подчинени героите и които довеждат госпожица Юлия до самоубийство. Всяка постановка и екранизация разпознава в тази бездна различни чудовища и подтици, комплекси от детството, неизречими желания, блянове и надежди, всички те предизвикват екстремните страсти на двамата герои. Едно от най-кратките определения за пиесата е, че тя е историята на едно съблазняване. Да, госпожица Юлия е съблазнена, но със същата убедителност бихме могли да кажем, че и Жан е съблазнен, че той също би могъл да стигне след време да самоубийство. Жертвата и палачът непрестанно сменят местата си. Бесовете вилнеят без почивка, хаотично и непредсказуемо променят посоката си на движение и формата си, както е в живота. По това именно и се познава голямата драматургия.

Режисьорът на радиопостановката Петър Бакалов е доловил  неуловимите движения, дълбочината на депресивните състояния на героите, мътният хаос, на фона на които протичат трагичните им отношения. Участват актьорите Гергана Плетньова, Свежин Младенов и Ангелина Славова, а музикалното оформление е на Валя Бояджиева.

Дирекция „Култура“ на Софийска община и програма „Христо Ботев“ на БНР са сключили споразумение, че веднъж в месеца в новоремонтираната зала на ул. „Париж“ 1 ще се провежда слушане с публика на значими радиопиеси от фонда на Националното радио.

Очаквайте на 18 септември от 17.30 часа премиерния спектакъл на Радиотеатъра „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг. Режисьор Петър Бакалов.

Входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30