Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Госпожица Юлия“ от Стриндберг във времето на Радиотеатъра

Снимка: Даниела Манолова

На 29 септември и на 6 октомври във времето на Радиотеатъра ще чуете съответно първа и втора част на пиесата на Аугуст Стриндберг „Госпожица Юлия“. Тя е една от най-често поставяните по театралните сцени. Повечето големи театрални и кино режисьори са се опитвали да надникнат в нейната бездна и да обяснят дълбинните страсти, на които са подчинени героите и които довеждат госпожица Юлия до самоубийство. Всяка постановка и екранизация разпознава в тази бездна различни чудовища и подтици, комплекси от детството, неизречими желания, блянове и надежди, всички те предизвикват екстремните страсти на двамата герои. Едно от най-кратките определения за пиесата е, че тя е историята на едно съблазняване. Да, госпожица Юлия е съблазнена, но със същата убедителност бихме могли да кажем, че и Жан е съблазнен, че той също би могъл да стигне след време да самоубийство. Жертвата и палачът непрестанно сменят местата си. Бесовете вилнеят без почивка, хаотично и непредсказуемо променят посоката си на движение и формата си, както е в живота. По това именно и се познава голямата драматургия.

Режисьорът на радиопостановката Петър Бакалов е доловил  неуловимите движения, дълбочината на депресивните състояния на героите, мътният хаос, на фона на които протичат трагичните им отношения. Участват актьорите Гергана Плетньова, Свежин Младенов и Ангелина Славова, а музикалното оформление е на Валя Бояджиева.

Дирекция „Култура“ на Софийска община и програма „Христо Ботев“ на БНР са сключили споразумение, че веднъж в месеца в новоремонтираната зала на ул. „Париж“ 1 ще се провежда слушане с публика на значими радиопиеси от фонда на Националното радио.

Очаквайте на 18 септември от 17.30 часа премиерния спектакъл на Радиотеатъра „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг. Режисьор Петър Бакалов.

Входът е свободен.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15