Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България

Снежина Мечева и Нина Цанева в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Росица Александрова

Учебната година в България започна преди дни, но не бива забравяме и за стотиците преподаватели по роден език в българските училища зад граница, които също отвориха врати, макар и по различно време.

Как българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България, кои са каузите, които защитават и докъде стигна битката за признаването на българския език като матуритетен? – това бяха въпросите, които зададохме в студиото на „Нашият ден“ на Снежина Мечева - говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, която ни гостува след края на годишната конференция и общото събрание на АБУЧ.

В разговора се включиха и Зорница Гоган – училищен ръководител на българското училище „Азбука“ в Дъблин в двуезична Ирландия, Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ, основател и директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов“ в Чикаго, щата Илинойс, като и българският евродепутат Ангел Джамбазки.

„Превземаме щат по щат като на въстание“ – сподели Боянка Иванова по повод признаването на българския език като матуритетен в 10 щата на САЩ.

Повече можете да научите в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата с кадифен глас – Белослава

На 10 юли рожден ден празнува певицата с кадифен глас – Белослава! По традиция тя посреща рождения си ден на морето в компанията на близки и приятели. Казва, че морето тази година е различно – спокойно, но и същевременно някак тъжно и пусто. В емоционален разговор Белослава споделя, че по време на изолацията е осъзнала на какъв стрес е била подложена и..

публикувано на 10.07.20 в 16:24

„Вратите на съня“ се отварят за Opera Open 2020

Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Тяхното тълкувание със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър, прави премиерният мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен,..

публикувано на 10.07.20 в 13:18
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Надникваме зад кулисите на „Под игото“

Историята около написването и отпечатването на романа „Под игото“ е интригуваща, но не по-малко вълнуваща е и тази на придружаващите го илюстрации. Ценните изображения се показват във виртуалната изложба „Зад кулисите на „Под игото“ , част от честванията на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“..

публикувано на 10.07.20 в 12:26

Гергина Тончева и акад. Антон Дончев с награда на името на Вазов

Дългогодишният директор на Националната гимназия за древни езици и култура Гергина Тончева и академик Антон Дончев са първите лауреати на новоучредената награда за духовен принос, която връчва Народният театър „Иван Вазов“. Тържествената церемония се състоя на 9 юли вечерта на Голяма сцена в театъра, а имената на носителите на престижния приз,..

публикувано на 10.07.20 в 12:26
 Националната библиотека

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух. Виртуалната изложба „Певец на две епохи“ показва в петнадесет витрини цялото богатство от творчеството на Иван..

публикувано на 09.07.20 в 11:46