Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България

Снежина Мечева и Нина Цанева в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Росица Александрова

Учебната година в България започна преди дни, но не бива забравяме и за стотиците преподаватели по роден език в българските училища зад граница, които също отвориха врати, макар и по различно време.

Как българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България, кои са каузите, които защитават и докъде стигна битката за признаването на българския език като матуритетен? – това бяха въпросите, които зададохме в студиото на „Нашият ден“ на Снежина Мечева - говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, която ни гостува след края на годишната конференция и общото събрание на АБУЧ.

В разговора се включиха и Зорница Гоган – училищен ръководител на българското училище „Азбука“ в Дъблин в двуезична Ирландия, Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ, основател и директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов“ в Чикаго, щата Илинойс, като и българският евродепутат Ангел Джамбазки.

„Превземаме щат по щат като на въстание“ – сподели Боянка Иванова по повод признаването на българския език като матуритетен в 10 щата на САЩ.

Повече можете да научите в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният конкурс "Хумор и сатира" 2020 в гр. Кубрат се проведе за 13-и път

Националният конкурс "Хумор и сатира" 2020 в гр. Кубрат се проведе за тринадесета поредна година под мотото "Зная го от твърде млад, за което нося грях: Вместо да умрем от глад, нека да умрем от смях!". Конкурсът възниква през 2007 г. по идея на Клуб „Жарава”. Същият предизвика голям интерес в страната и до днес в него са участвали над 1400..

публикувано на 06.08.20 в 11:54

Николай Урумов: Ние не играем на сцената, ние живеем на нея

Един от най-обичаните български актьори кани на емоционална разходка в своя театрален свят. Николай Урумов представя тази вечер (6 август) под открито небе автобиографичния си моноспектакъл „От роля в роля“.  Представлението е колаж от любими роли и песни, които актьорът е играл и изпял през годините, но и възможност за надникване във вълшебния свят на..

публикувано на 06.08.20 в 10:15

Проф. Знеполски: Належаща е промяна, но тя не може да стане по революционен път

"Клишето казва, че на годишнина се прави равносметка, но с годините всеки рожден ден носи все повече неудовлетвореност. Защото такава е природата на човека, че винаги смята, че не е направил най-важното, което трябва в тоя живот. А за съжаление, възможностите намаляват." Това каза културологът и философ, директор на Института за изследване на близкото..

обновено на 05.08.20 в 14:29

Как можем да препрограмираме себе си

Защо е важно как мислим и как това може да промени живота ни? Отговорите на тези въпроси ще намерите в популярната книга „Квантова психология. Как мозъчният софтуер програмира вас и вашето мислене“ на американския писател и популяризатор на науката –  Робърт Антон Уилсън. Книгата излиза отново на български, за да задоволи отдавнашно..

публикувано на 06.08.20 в 08:50

Съкровището от Калиакра гостува в Балчик

Националният исторически музей (НИМ) показва съкровищата от Калиакра. Изложбата се открива на 6 август в "Двореца" в Балчик, съобщават от НИМ. Ще бъдат представени експонати от фонда на НИМ "Татарска плячка". Това са артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на НИМ на нос Калиакра под ръководството на директора на музея доц. д-р Бони..

публикувано на 04.08.20 в 14:58