Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: честна критика в години на цензура – как?

Свикнали сме да мислим, че в тоталитарния период от българската история критиката е служила единствено за разгромяване на идеологически подозрителните художествени произведения и научни разработки. Добре известен е погромът, устроен тъкмо от критиците върху първото издание на романа „Тютюн“, които обаче се разтреперват от ужас, когато разбират, че лично Първия, тогава Вълко Червенков, е харесал романа. За изземванията на „Фашизмът“ на Желю Желев не е нужно да споменавам, нито за отровата, изляла се върху Александър Жендов от критици като Любен Белмустаков и Богомил Райнов, вкарали го преждевременно в гроба.

Впечатляващо е обаче, че на фона на подобни недостойнства в България в онези години на нечестност и подлизурщина се намират и хора, които честно и почтено вършат своята критическа работа. Едно от най-ярките имена сред тези достойни жени и мъже е проф. Димитър Аврамов, за когото смея да твърдя, че е критическо перо от световна величина.

На 6 септември се навършиха 90 години от неговото рождение и по този повод предаването „Премълчаната история“ въз основа на неговата лична житейска история прави анализ на това как е възможно да си съвестен и справедлив в критическата си работа, когато от теб са искали и дори по служебен път са изисквали да си точно обратното – безсъвестен и несправедлив.

Гостите на предаването помагат за този анализ: проф. Цочо Бояджиев и проф. Божидар Кунчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15