Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маестро Асен Найденов – 120 години от рождението

БНР Новини
Снимка: архив

Съботната оперна вечер посвещаваме на 120-годишнината от рождението на маестро Асен Найденов. Дългогодишен главен диригент на Софийската опера, маестро Найденов има основна роля за развитието на оперното изкуство у нас през 20-ти век. Под негово ръководство се осъществяват премиерите на всички големи български оперни и балетни творби, последователно разширява класическия оперен репертоар. Получил признание у нас и зад граница маестро Асен Найденов е уважаван музикант и диригент от поколения музиканти, инструменталисти и певци, имали възможността да работят под негово ръководство. Изискан, въздържан, възпитан и в същото време взискателен към колегите и към себе си, пример за отношение към хората.

Под негово диригентство Ви предлагаме два записа от 1971 г. Първият е от премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“, състояла се на 10 февруари 1971. Участват Асен Селимски – граф Алмавива, Лиляна Барева – графиня Розина, Николай Гяуров – Фигаро, Мария Димчевска – Сузана, Александрина Милчева е Керубино. Ще чуете и кратък запис от Златния фонд на националното радио, в който маестро Асен Найденов говори за музиката на Моцарт и възможността да слуша интерпретацията на диригента Бруно Валтер. Както и няколко думи преди премиерата на операта.

Второто заглавие в оперната вечер е „Дон Карлос“ от Верди. Ще прозвучат последните три картини. В ролята на испанския крал Филип II се превъплъщава басът Николай Гяуров, чиято 90-годишнина от рождението също отбелязваме този месец. Партнират му Любомир Бодуров като Дон Карлос, Родриго е Никола Василев, Великият инквизитор – Николай Стоилов. В ролята на Елизабета ще слушаме Юлия Винер-Ченишева, а принцеса Еболи е Адриана Стаменова. Хор и оркестър на Софийската опера. Записът е от спектакъл от 15 април 1971 г.

Съдържание на операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

събота, 21 септември от 20 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и..

публикувано на 22.10.20 в 09:52

В обятията на Даниел Боавентура

В две поредни издания „Музикална мрежа“ запознава с музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура.  Той е една от звездите на бразилската сцена, от телевизионния екран, театралният подиум и мюзикъла. Музицира внушително, умело владее гласа си и съчетава всички интонационни нюанси с лекота. Изглежда природата го е дарила и с..

публикувано на 21.10.20 в 10:20
Йосиф Цанков

Спомен за Йосиф Цанков

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика и родоначалник на българския шлагер. Една колосална фигура на небосклона на българската забавна музика.  Йосиф Цанков е роден е на 7 ноември 1911 г. в Русе в семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано едва 6-годишен. На 11 години се твърди, че е съставил..

публикувано на 21.10.20 в 10:19
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Дискът е издаден от Евгени Димитров-Маестрото. Завършен е малко преди..

публикувано на 21.10.20 в 08:55
Цигуларката Юлия Пушкер

Концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист – Юлия Пушкер

Две знаменателни годишнини ще бъдат отбелязани в концерта, с който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин ще се представят пред варненската публика тази събота, в рамките на есенното издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“: 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич..

публикувано на 20.10.20 в 09:43