Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Законодателят е длъжник на децата

БНР Новини
Анелия Торошанова, адвокат Иглика Иванова и Юлия Раданова в студиото на „Законът и Темида“
Снимка: Емил Николов

„Най-добрите интереси на детето са първостепенно съображение във всички действия, отнасящи се до децата, независимо дали са предприети от обществени или частни институции за социално подпомагане, от съдилищата, административните или законодателните органи.“
Това е написано в Конвенцията за правата на детето – Общ коментар № 14.

Какви промени са необходими в Закона за закрила на детето? Защитен ли е най-добрият интерес на детето? Длъжник ли е Закона на детето и има ли нужда от Европейски регламент? Ролята на медиацията и медиатора при решаването на родителски конфликти?

Отговори на тези въпроси търсим с гостите в студиото на „Законът и Темида“ адвокат Иглика Иванова, Юлия Раданова от Професионалната асоциация на медиаторите в България. Институт за медиация и управление на спорове, проф. Нели Петрова – преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“, Йордан Тодоров – председател на Фондация „Защита правата на децата“ и адвокат Пламен Борисов от УС на Асоциация за детско развитие „Член 24“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.