Фичър за и от затвора

| обновено на 11.10.19 в 18:30
Снимка: Даниела Манолова

В три последователни съботи трите епизода на „Жените, законът и техните деца“, фичър на Клод Алмейрак и Натали Данглад, проследяват една голяма и важна тема: престоят на майки с деца в затвора и отражението на тази критична ситуация върху отношенията между тях. Този фичър е документ с толкова аналитично проникновение, че преводът и постановката върху документалните записи не само не отнема и не подрива неговата автентичност, но прави от частния случай глобална и вълнуваща история. 

Човекът и институцията, виновните и невинните, потърпевшите и страдащите са погледнати не само в тяхното буквално битие, означено като излежаване на присъда, но и през очите на децата, чието детство преминава неминуемо и през чакалните на затвора, и през шокиращите моменти на раздяла, и през многобройните контакти с длъжностни лица.

Участват Даниела Горанова, Никоела Попова, Петър Пейков, Маргарита Карамитева и Антон Митов. Режисьорът Емил Манасиев е избрал минималистичен стил на радио, който отговаря перфектно на амбицията да се запази автентичността на историите и детайлите.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Негрита Георгиева

Радиотеатър – моя съдба

Знаете ли кое е предаването, излъчвано най-дълго в ефир? Това е Радиотеатърът на Българското национално радио. Преди официалния му рожден ден Радиотеатър е игран и излъчван на живо от студиата на Българското радио. Но за негова рождена дата се счита 26 декември 1938 година, когато Варненското радио излъчва радиопиесата „Крилата помощ“ на Ангел Каралийчев..

публикувано на 04.12.19 в 09:25

Вазов и неговите Мишеморови

„Я се вслушайте в тоя стихиен вихър на възкипелите страсти, в тоя избух на омразите и на всичките долни инстинкти, които позорят човешката природа! Ние дишаме в тифозна атмосфера, която отравя живота и задушва в дълбините на душите всяко добро и светло чувство, храним се със злъч, въздухът на българското небе е напоен със смъртните миазми на низостта и..

публикувано на 30.11.19 в 09:35
Ст.Л.Костов

Хуморът като културност

Известният комедиограф, Стефан Лазаров Костов, още по-известен като Ст.Л.Костов, е роден през 1879 г. Автор на едни от най-ярките български комедии като „Големанов“ и „Вражалец“.  Изобличителният му хумор и до днес разсмива публиката в различни театрални салони. Гневът му е саркастичен, а моралната и политическата корупция, които водят и до човешка..

публикувано на 28.11.19 в 17:30

"Антихрист" – аудиопревъплъщение на Васил Дуев

"Ярка, изключителна ренесансова личност, с развита критичност, с проникновена наблюдателност, със склонност да се съмнява във всичко, с аналитичен дух" – така Иван Сарандов определя главния герой на романа "Антихрист", а самият роман на Емилиян Станев, публикуван през 1970, нарича "нов тип исторически роман, в който философското и историческото начало са..

публикувано на 02.11.19 в 09:20

"Трансферату" или всеки говори за отчуждение

Не се лъжете! Това, което ще чуете в неделя в 4 следобед, ако искате да слушате радиотеатър, не е, каквото изглежда.  Жанрът мокюментари (mockumentary) е разпространен в радиото, филмовото производство и телевизията. Той разказва за събития – както за действително случили се, така и за имагинерни, като си поставя за цел да ги възстанови в тяхната..

публикувано на 01.11.19 в 14:15