Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да яхнеш костенурка на Сейшелите

В „Покана за пътуване“: В Кейптаун по стъпките на принц Хари и Мегън Маркъл. Най-шантавите сладоледи по света. Ритуали и поверия за пътешествия при различните народи.

22
Паметта за Мандела е навсякъде в Кейптаун.
Снимка: Наталия Николова

Искате ли за миг да скочите в обувките на принц Хари и Меган Маркъл или поне да последвате стъпките им? Преди време височайшата двойка посети шести район в Кейптаун, а първата ми гостенка Наталия Николова ще ни отведе тъкмо там. Като куратор и изследовател тя е посетила Южна Африка и мъничко съжалява, че не е имала време за типичните туристически забавления с Крюгер парк и винени турове, но пък се е гмурнала в действителност, до която редовият турист няма как да се докосне. Разпитах Наталия по телефона от Варна, където живее и пише докторската си дисертация. Първият ми въпрос бе, трудно ли човек може да попадне в изпълнилия ме с любопитство шести район и неговия музей. Оттеглилия се духовник и активист за човешки права Дезмънд Туту е в управата му. Експонатите бяха разгледани и от принц Хари и Меган Маркъл при посещението им в Кейптаун. Наталия Николова ни пренася в района Ланга, където не е препоръчително да ходиш вечер по улицата, но пък има ресторанти с нечовешки вкусна храна. Освен на чисто кураторските си дела в Южна Африка Наталия Николова е посветила част от времето си на най-любимото за туристите място около Кейптаун – Нос добра надежда. Но за дребните пингвинчета, които се дерат мощно като магарета и защо е опасна близостта с наглед дружелюбните тюлени – ще разкаже в следващо издание на „Покана за пътуване“.

В личния ми списък има няколко неща любовта, към които е точно толкова неизтребима колкото чувствата ми към пътешествията. Едно от тях е сладоледът. Ако и с вас е така, наострете уши. В рубриката „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“ ще ви водя по следите на …сладоледения сапьор.
Сладолед! На пръв поглед не може да бъде кой знае колко различен – на клечка, във фунийка, в купичка. Нищо подобно. Пътеводителят на сладоледения извратеняк, който съставих специално за „Покана за пътуване“ ще ви отведе до незнайни кулинарни гаври.

Първите сладоледаждии в Англия били италианци. Всеки клиент в магазинчето им, което съществува и досега, може да получи собствена авторска порция. Най-поръчвани са тези с вкус на ябълков пай, сицилиански червени портокали и коледен пудинг. Палмата на екстравагантните желания държи сладоледът с вкус на хагис – национално шотландско ястие от агнешки червца. Брррр!

В Сингапур пък предлагат сладоледи с повече от необичайни съставки – лайм и уасаби, женшен и тофу, лимонова трева и совиньон блан, хризантема и карамелизиран лук. Там забъркват мляко с неузрели плодове на мангрова палма или с чемпедак – ароматната версия на хлебното дърво. Най-обичаният и мразен плод в Азия – дуриан, е със специално място в менюто. Онези, които се престрашат да преглътнат миризмата му на селски нужник, твърдят, че дуриановият сладолед има вълшебен вкус.

В екстравагантен магазин в Токио щандовете са парцелирани на отделните японски провинции. Сладоледът се продава във вкусове, характерни за съответните региони – на телешки език, китово месо, на водорасли и прочутата японска морска сол. На специална почит са градусовите сладоледи със саке, бира или оризова водка.
Най-дълго правеният сладолед в света е индийското кулфи. Млякото се вари с часове, докато течността не намалее наполовина. През цялото време се бърка активно, за да не прегори. После се замразява в глинени делви. На вкус и гъстота десертът напомня на ледено крем брюле. Добавят му кардамон, розова вода, шамфастък или шафран. Преди години с производството му се занимавала специална каста.

Мелбата „Златно изобилие“ наистина е върхът на сладоледа. Тя е вписана в книгата на рекордите „Гинес“ като най-скъпа в света. Цената ѝ е 1000 долара и неповторимият ѝ вкус се дължи на пет вида ванилия от Таити и Мадагаскар, ароматен венецуелски шоколад, марципанови череши и трюфели.
Но не от тях идва баснословната ѝ цена. Мелбата е поръсена с най-скъпия шоколад в света Amedei Porcelana. Отстрани е декорирана със златно 23-каратово цвете, което е толкова тънко, че може да се изяде.
Най-отгоре е закрепена миниатюрна купичка със златен хайвер от есетрова белуга албинос, подсладен с портокалов сок, маракуя и арманяк. Сладоледът се поднася с малка лъжичка от 18-каратово злато. Който си го поръча, може да я задържи.

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка, казва китайският философ Лао Дзъ. Кореспондентът на националното радио в Израел – Искра Декало пък твърди, че всяка държава има свои традиции и поверия за различните етапи от пътешествието. Тя ги подбра специално за „Покана за пътуване“ – от посядането преди път, през потъркването на различни части от тялото на скулптури на хора и животни за късмет, до ритуалите при завръщане.

Скатовете плуват спокойно в топлите води край Сейшелите. Видео: Мая Кикерезова

116 прекрасни острова, от които едва 30 са обитаеми. Това са Сейшелите. Държавата в Топ 3 на въжделенията на всяка кифла. Моята гостенка ще ви изненада. Мая Кикерезова е била на Сейшелите, но е строг данъчен инспектор и баба на три внучета. При това е последният човек, който би се проснал под първата палма в очакване на обеда. Водена от приключенския си дух Мая се среща с детска ясла на акулки, язди гигантска костенурка и дори бива ужилена от незнайно насекомо …в страната, където се твърди, че няма хищници и опасни инсекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японско горско къпане в Естония с д-р Павлина Михайлова

Какви са ползите от това да прекарваш част от времето си в гората. Японският автор Цин Ли ги е формулирал толкова точно, че в Страната на изгряващото слънце са станали официална държавна политика, а д-р Павлина Михайлова бе в Естония като част от обучаваща програма за прилагане на същия оздравителен метод. Гостенката в "Покана за пътуване" е..

публикувано на 22.12.24 в 12:20
Гл. ас. Ива Станоева

Интересни факти за народните костюми у нас от края на 19-и век

Книгата на Ива Станоева "Документи, времена, облекло. Народни костюми в Княжество България" излезе от печат неотдавна. Тя е посветена на ценен извор за историята на традиционното облекло от 1888 - 1889 година, съхраняван във фонда на проф. Иван Шишманов при Научния архив на Българската академия на науките. Той съдържа рапорти на окръжни управители,..

публикувано на 21.12.24 в 08:15

До март 2025 г българските деца могат да участват в конкурс за географска карта

Българска картографска асоциация, със съдействието на Университета по архитектура, строителство и геодезия, организират 14-и Национален конкурс за детска географска карта. Той е като част от Международния конкурс за детска карта "Барбара Печеник" 2025, съгласно условията, определени от Международната картографска асоциация (МКА). "БНР подаде една..

публикувано на 20.12.24 в 17:40

В Шри Ланка от едно дърво правят три вида чай

Екатерина Арсова гостува в "Покана за пътуване" още докато беше студентка по ветеринарна медицина. Тогава тя разказа какво е да си доброволец в приют за слонове в Тайланд и как е правила педикюр на огромното животно. В живота ѝ настъпиха доста промени – вече е с титлата доктор пред името си, което след сватбата се сдоби с тире. Но любовта ѝ към..

публикувано на 20.12.24 в 15:20

Любомир Любенов: Надявам се колегите ми да бъдат възрожденци

Как се става шампион по математика е трудно да се опише и няма рецепта, но в основата е трудолюбието. Думите са на Любомир Любенов преподавател по математика с над 40 годишен опит от Стара Загора и основател на състезанието "Математика без граници". "Човек трябва да трупа знания и умения в полза на хората, и да стане шампион да не е целта...

публикувано на 20.12.24 в 12:15