Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да яхнеш костенурка на Сейшелите

В „Покана за пътуване“: В Кейптаун по стъпките на принц Хари и Мегън Маркъл. Най-шантавите сладоледи по света. Ритуали и поверия за пътешествия при различните народи.

22
Паметта за Мандела е навсякъде в Кейптаун.
Снимка: Наталия Николова

Искате ли за миг да скочите в обувките на принц Хари и Меган Маркъл или поне да последвате стъпките им? Преди време височайшата двойка посети шести район в Кейптаун, а първата ми гостенка Наталия Николова ще ни отведе тъкмо там. Като куратор и изследовател тя е посетила Южна Африка и мъничко съжалява, че не е имала време за типичните туристически забавления с Крюгер парк и винени турове, но пък се е гмурнала в действителност, до която редовият турист няма как да се докосне. Разпитах Наталия по телефона от Варна, където живее и пише докторската си дисертация. Първият ми въпрос бе, трудно ли човек може да попадне в изпълнилия ме с любопитство шести район и неговия музей. Оттеглилия се духовник и активист за човешки права Дезмънд Туту е в управата му. Експонатите бяха разгледани и от принц Хари и Меган Маркъл при посещението им в Кейптаун. Наталия Николова ни пренася в района Ланга, където не е препоръчително да ходиш вечер по улицата, но пък има ресторанти с нечовешки вкусна храна. Освен на чисто кураторските си дела в Южна Африка Наталия Николова е посветила част от времето си на най-любимото за туристите място около Кейптаун – Нос добра надежда. Но за дребните пингвинчета, които се дерат мощно като магарета и защо е опасна близостта с наглед дружелюбните тюлени – ще разкаже в следващо издание на „Покана за пътуване“.

В личния ми списък има няколко неща любовта, към които е точно толкова неизтребима колкото чувствата ми към пътешествията. Едно от тях е сладоледът. Ако и с вас е така, наострете уши. В рубриката „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“ ще ви водя по следите на …сладоледения сапьор.
Сладолед! На пръв поглед не може да бъде кой знае колко различен – на клечка, във фунийка, в купичка. Нищо подобно. Пътеводителят на сладоледения извратеняк, който съставих специално за „Покана за пътуване“ ще ви отведе до незнайни кулинарни гаври.

Първите сладоледаждии в Англия били италианци. Всеки клиент в магазинчето им, което съществува и досега, може да получи собствена авторска порция. Най-поръчвани са тези с вкус на ябълков пай, сицилиански червени портокали и коледен пудинг. Палмата на екстравагантните желания държи сладоледът с вкус на хагис – национално шотландско ястие от агнешки червца. Брррр!

В Сингапур пък предлагат сладоледи с повече от необичайни съставки – лайм и уасаби, женшен и тофу, лимонова трева и совиньон блан, хризантема и карамелизиран лук. Там забъркват мляко с неузрели плодове на мангрова палма или с чемпедак – ароматната версия на хлебното дърво. Най-обичаният и мразен плод в Азия – дуриан, е със специално място в менюто. Онези, които се престрашат да преглътнат миризмата му на селски нужник, твърдят, че дуриановият сладолед има вълшебен вкус.

В екстравагантен магазин в Токио щандовете са парцелирани на отделните японски провинции. Сладоледът се продава във вкусове, характерни за съответните региони – на телешки език, китово месо, на водорасли и прочутата японска морска сол. На специална почит са градусовите сладоледи със саке, бира или оризова водка.
Най-дълго правеният сладолед в света е индийското кулфи. Млякото се вари с часове, докато течността не намалее наполовина. През цялото време се бърка активно, за да не прегори. После се замразява в глинени делви. На вкус и гъстота десертът напомня на ледено крем брюле. Добавят му кардамон, розова вода, шамфастък или шафран. Преди години с производството му се занимавала специална каста.

Мелбата „Златно изобилие“ наистина е върхът на сладоледа. Тя е вписана в книгата на рекордите „Гинес“ като най-скъпа в света. Цената ѝ е 1000 долара и неповторимият ѝ вкус се дължи на пет вида ванилия от Таити и Мадагаскар, ароматен венецуелски шоколад, марципанови череши и трюфели.
Но не от тях идва баснословната ѝ цена. Мелбата е поръсена с най-скъпия шоколад в света Amedei Porcelana. Отстрани е декорирана със златно 23-каратово цвете, което е толкова тънко, че може да се изяде.
Най-отгоре е закрепена миниатюрна купичка със златен хайвер от есетрова белуга албинос, подсладен с портокалов сок, маракуя и арманяк. Сладоледът се поднася с малка лъжичка от 18-каратово злато. Който си го поръча, може да я задържи.

Всяко дълго пътуване започва с една единствена стъпка, казва китайският философ Лао Дзъ. Кореспондентът на националното радио в Израел – Искра Декало пък твърди, че всяка държава има свои традиции и поверия за различните етапи от пътешествието. Тя ги подбра специално за „Покана за пътуване“ – от посядането преди път, през потъркването на различни части от тялото на скулптури на хора и животни за късмет, до ритуалите при завръщане.

Скатовете плуват спокойно в топлите води край Сейшелите. Видео: Мая Кикерезова

116 прекрасни острова, от които едва 30 са обитаеми. Това са Сейшелите. Държавата в Топ 3 на въжделенията на всяка кифла. Моята гостенка ще ви изненада. Мая Кикерезова е била на Сейшелите, но е строг данъчен инспектор и баба на три внучета. При това е последният човек, който би се проснал под първата палма в очакване на обеда. Водена от приключенския си дух Мая се среща с детска ясла на акулки, язди гигантска костенурка и дори бива ужилена от незнайно насекомо …в страната, където се твърди, че няма хищници и опасни инсекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русенският Образцов чифлик, днес Професионална гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев"

С указ № 374 от 13 декември 1879 г. на княз Александър I Батенберг, само година след Освобождението, започва историята на първото професионално училище в свободна България. Тя продължава и днес в Професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев". Само по себе си такова дълголетие е забележително, още повече, че училището оцелява във..

публикувано на 13.07.24 в 12:05

Програмиране на изкуствен интелект ще изучават във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев"

"За учебната 2024-2025 година във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" е утвърден държавен план-прием за обучение по специалност "Програмиране на изкуствен интелект", а това означава, че нашите ученици могат да придобият професия програмист на изкуствен интелект от направления компютърни науки", съобщи в предаването "Следобед за любопитните" д-р..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Как да запаметяваме информация лесно?

Рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" насочва слушателското вниманието към нещо любопитно – мнемониката . Понятието се отнася към разнообразните техники за запаметяване на информация – за тях разказва Емилия Сотирова от психологичен център SOVA. Често в ежедневието човек изпитва затруднения да запомня факти, числа, имена..

публикувано на 12.07.24 в 09:21
Маршал Петен и първото правителство на режима на Виши през юли 1940 г.

Под сянката на Виши

На 10 юли 1940 г. във Франция е установен режимът на Виши – марионетното на нацистка Германия правителство на маршал Петен, което влиза в колаборация с окупаторите след разгрома на френската армия (въпреки надеждите, които е вдъхвала линията "Мажино"). За около 5 години страната се оказва под немски ботуш, който факт дълго време определя..

публикувано на 10.07.24 в 17:35
Д-р Пламен Димитров

Попитай психолога: За целувката и психичното здраве

В международния ден на целувката слушателите на "Семейно радио" се срещнаха с въпроси и отговори в първото издание на рубриката "Попитай психолога". Д-р Пламен Димитров анализира ключови аспекти в контекста на целувката и психичното здраве и подкрепи ефирната консултация с конкретни казуси – чуйте в звуковия файл.

публикувано на 10.07.24 в 10:15