Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценностите на миналото

Момчил Цонев
Снимка: Личен архив

В това издание на рубриката "Радиоавтограф" на предаването "Семейно радио" на гости ни е Момчил Цонев. Той е роден в Габрово и е културен мениджър и писател. Завършил журналистика, той носи у себе си характерното за професията любопитство. Историята е в центъра на неговите интереси. Любовта към нея наследява от своята майка, която е историк и дълги години е работила в Историческия музей на Габрово. Обявен е за един от най-изявените млади личности на България в класацията "40 до 40" за 2019 г. В родния си  град, Габрово, той създава множество проекти: Международен фестивал за улични изкуства, първата градска компютърна игра, онлайн енциклопедия и много други.

Още от най-ранна детска възраст, провокиран от училищни задачи, той започва да проучва историята на своето семейство и на други родове.

От разговора на Ирина Вълчанова с Момчил Цонев ще научите повече за интересната история балканджийския му род и за това как неговият прадядо се озовава в далечна Куба.

Интересът му към миналото бързо надхвърля пределите на рода и се насочва към народопсихологията и историята на българите. Първият му зрял проект е история на град Габрово. По това време, той вече е магистър по културология, с направление съвременни изкуства, а в проекта участие взима и неговата майка – Даниела Цонева, чиято специалност като историк е Българското възраждане. Двамата започват да пишат поредица  от исторически издания под общото заглавие "Габрово – живият град". В хода на работата си Цонев започва по-добре да проумява характерните черти на габровския характер и да го обвързва със суровия живот на балканджиите.

Важна за Цонев е и кампанията "Спаси спомен", която се опитва да запази изчезващи истории и думи. През 2018 г. той създава проекта "Имало едно време в България", който подтиква хората да споделят лични семейни и родови истории. В началото хората трудно се решават да споделят. По-късно проектът се разраства и така се поява и каузата на "стародумците" – група във фейсбук, в която хората споделят архаични и диалектни думи от различни райони. Постепенно, покрай думите, потребителите започват да се споделят и цели истории. 

За Цонев най-важни остават онези истории, в които и днес можем да открием някаква поука. Те вдъхновяват, но и могат да мотивират да се развиваш. Такива за Момчил Цонев са историите на габровските индустриалци. От разговора ще научите още, че Габрово е първият град, който цар Фердинанд посещава непосредствено след обявяването на независимостта. Там той отсяда в дома на индустриалеца Иван Хаджиберов. Твърди се, че габровецът го посреща с думите: "Добре дошли, Вие сте Цар на българите, но аз съм Цар на електричеството". Тази негова самонадеяност се дължи на факта, че две години по-рано Хаджиберов открива първата в България водна електрическа централа за промишлени нужди, направена изцяло с български капитал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30