Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как ще бъде спасен Храмът на Богинята майка Кибела в Балчик

Снимка: Радио Бинар

Патовата ситуация между държавата, общината и собствениците на имота, в който е разкрит храмът на Богинята майка Кибела в Балчик през 2007 година, с днешна дата води до опасност за съседни сгради. Изготвени са предписания за дейности по укрепването му, които трябва да стартират в спешен порядък, стана ясно от изказването на министъра на културата Боил Банов в Балчик през изминалата седмица. Министърът дори се закани, че за 15 дни може да премести античния храм в Двореца, където хората да му се радват.

При спешните археологически проучвания на сензационната находка преди 12 години са спасени мраморни статуи на малоазийската богиня, над 20 надписа върху камък и множество монети, изложени в Историческия музей в Балчик. Храмът е единствен по рода си в източната част на Балканите и е най-добре запазеното елинистично светилище в България. Учените датират градежа му около 280-260 година преди Христа. Артефактите говорят, че е бил действащ храм в рамките на цели 700 години до края на ІV век след Христа.

В звуковия файл можете да чуете акценти от брифинга на министъра на културата Боил Банов относно храма в Балчик, професионалното мнение за ситуацията и бъдещето на обекта на директора на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева, както и погледа към казуса на проф. Николай Овчаров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27
Кадър от филма

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров. "Оскари"-те са планирани за 25 април 2021..

публикувано на 02.12.20 в 14:15
Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова. Текстилна художествена школа в България се..

публикувано на 02.12.20 в 13:35

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва. Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата..

публикувано на 02.12.20 в 13:05
Доц, Ружа Маринска

Ружа Маринска с ценен труд, като истински документ на времето

На книжния пазар излезе едно изключително издание, в което са събрани теоретични статии, материали върху световното изкуство, рецензии за българското художествено творчество, и най-вече за изкуството и проявите на десетки наши художници  в продължение на 50 години. Това е двутомник, със заглавие: „За изкуството“. Изданието включва няколко тематични посоки..

публикувано на 02.12.20 в 11:58