Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитров: Винаги една от целите на Сметната палата е да възбуди обществен дебат

Висококачествената публична услуга, която извършва БНР, трябва да се постига с минимален разход на ресурс

БНР Новини
Проф. Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши одит за съответствие при финансовото управление на Българското национално радио за периода от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2019 г. В „Нашият ден“ коментар направи проф. Валери Димитров, автор на сегашната законодателната уредба, съобразно която функционира Българската сметна палата, и един от първите нейни председатели:

„Зависи от вида на одита – неговата цел и обхват. Тъй като това е одит, възложен от парламента, трябва да се дефинира ясно видът на одита. Сметната палата може да извършва няколко вида одити. Въпросът е какъв одит е възложил парламентът на Сметната палата. Дали това е т.нар. "одит на финансовото управление", който обичайно се свързва с проверка на бюджет, с проверка на управление на имущество, с проверка на обществени поръчки. Това е одит за спазване на правилата, казано най-просто, за спазване на закона, на договорите и на всички правила. Другият вид одит е "одит за изпълнението" и той е за ефективност, ефикасност и икономичност при управлението на този бюджетен ресурс, предоставен на БНР." 

Проф. Димитров смята, че и от двата одита има смисъл и че трябва да се види цялостно как се изразходва публичният ресурс, предоставен на БНР: 

"Всяка бюджетна организация, която има сравнително голям бюджет, заслужава да ѝ бъде направен одит на изпълнението, защото трябва да се види ефективността и ефикасността при изразходването на публичния ресурс – какво се постига с бюджета и другите ресурси на БНР, какъв е общественополезният резултат? В публичния сектор трябва да се види доколко тази институция оправдава своето съществуване. БНР не е частен оператор, той е уникален оператор и затова е трудна задача. Трябва да има добре формулирани индикатори, с оглед на обществената функция на Националното радио. Обичайно такива одити траят доста време. В някои държави до 1 година."

"Това означава обществото да има високо доверие на БНР. Там да има уникални публични услуги, които комерсиалните медии не оказват. Висококачествената публична услуга, която извършва Радиото, трябва да се постига с минимален разход на ресурс. С малък ресурс трябва да се постига голям резултат", подчерта проф. Димитров. Той допълни, че Сметната палата дава препоръки, които трябва да бъдат изпълнени. Целта на тези препоръки, които са публични, е да се подобри управлението, да се подобри спазването на правилата, да се подобри отчетността, казано най-общо."

Винаги една от целите на Сметната палата е да възбужда обществен дебат, акцентира Валери Димитров. "Тъй като докладите ѝ са публични, може да възбуди и публичен, и парламентарен дебат. Разбира се, потребителите на този доклад са парламентът, СЕМ, политиците, широката общественост."

Сметната палата има и санкционни правомощия, но фокусът при одитите е свързан винаги с препоръки за подобряване на управленската дейност", подчерта проф. Димитров в предаването на „Христо Ботев“ „Нашият ден“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пустинен блус

Истинските фенове вече знаят новината, но сега да я разгърна, както си му редът – пионерите на пустинния блус "Тинариуен" , сред най-влиятелните колективи от туарегски музиканти, заедно с другите три "Т"-а - "Тамикрест", "Тартит" и "Теракафт", идват за първия си концерт в България. Афро от извора ни очаква в зала 3 на НДК тази сряда, 11 септември ...

публикувано на 09.09.24 в 16:48

Архивите говорят 80 години по-късно

Архивите отново оживяват в "Terra Култура", за да се завърнем към 9 септември 1944 г. със запис, съхранен в Златния фонд на БНР. Слушаме обръщение на министъра на финансите проф. Петко Стоянов, излъчено по държавното радио в 20:30 ч. на 12 септември 1944 г. Записът е запазил всички следи и драскотини на времето. В него стават ясни..

публикувано на 09.09.24 в 11:24

Как се преподава "трудната" история?

Държавна агенция архиви откри новия уебсайт "Съветската окупация в България, 1944 – 1947 г." , който е част от тематичната дигитална колекция "Архивите говорят". За първи път публично е споделен пълният списък на жертвите на Червената армия в България от посочения период. Дигитализирани са множество архивни документи и изображения, които говорят..

публикувано на 09.09.24 в 10:16

Hey People! обръща внимание на професионалните стереотипи

Много момчета са чували, че не е мъжко да се занимават с танц. Момичетата, от друга страна, не са насърчавани да станат инженери например. Все още съществуват стереотипи, свързани с пола и кариерното развитие.  В "Нашият ден" Рая Цветкова разказва за младежкия проект Hey People!, който обръща внимание на стереотипните разделения на професиите ...

публикувано на 09.09.24 в 09:29
Десислава и Петър Петрови

Гълъбински зеленчуци

Десислава и Петър Петрови от ямболското село Гълъбинци напускат Ямбол преди няколко години с желание да произвеждат чиста храна за децата и себе си, и да създадат общност и живот в селото. Освен вездесъщата тученица, в градините и парниците им расте цяла палитра от различни сортове домати, краставици, манголд, кейл и какво ли не друго. Как стигат до..

публикувано на 08.09.24 в 09:05