Изкуственият интелект – творец на изкуство?

Снимка: Pixabay

Миналата година на аукционен търг в Ню Йорк продаденият портрет на неизвестния Едмон дьо Белами, създаден от софтуер – дело на екип програмисти, започнал в наддаването от четирицифрена сума, достигна при продажбата шестцифрено число. Компютърни програми вече създадоха продължение на „Хари Потър“ и мелодия в стила на „Бийтълс“, а експериментите не спират дотук.

Ще успеят ли обаче изкуствените интелекти да конкурират изкуството, създавано от хора-творци? Кои авангардни достижения на опитващите да се самообучават невронни мрежи до момента си струва да бъдат забелязани и в какво се изразява специфичната работа на програмистите в този смисъл? Чии в такъв случай ще са авторските права – на творческия колектив или на алгоритъма? Отговорите, свързани с изявите на творението като творец, дава програмистът Георги Караманев. 

Темата е повод да се върнем и назад във времето. В навечерието на деня, на който е роден Джон Атанасов преди 116 години, честван и като Ден на българския програмист, математикът проф. Николай Витанов анализира предисторията на компютъра на Атанасов-Бери. Той припомня постигнатото от Блез Паскал, Алън Тюринг, Конрад Цузе, Джон фон Нойман и създателите на ENIAC, за да достигне до уточнението: бащи на компютър с какви възможности се оказват американецът с български корен по бащина линия и неговият студент Клифърд Бери.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52