Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход на свободата срещу трафика на хора

Обадете се, по-добре да реагирате пресилено, отколкото да пропуснете да помогнете

БНР Новини
Снимка: А21 България

Трафикът на хора е зловеща реалност, за която смятаме, че се случва някъде далеч от нас. Приемаме, че животът ни се е сложил така, че рискът да бъдем отвлечени, подмамени от фалшива обява за работа или от близък човек за нас не съществува.

По болезнената тема за трафика на хора в студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разтоваря с Мартин Стефанов от фондация А21.

Според тревожната статистика "Над 40 милиона души по света в момента са в трафик, като средната възраст на жертвите е 12 години – каза Стефанов.

Няма континент, няма раса, няма страна по света, която да не е засегната от тази форма на съвременно робство.

Образованието или по-високият социален статус не са гаранция, че ние, наши близки, колеги, съседи ще останем недосегаеми.

Само 1% от жертвите биват спасени. Но това не означава, че сме напълно безпомощни" – каза Мартин Стефанов.

Национална телефонна линия за борба с трафика е 080020100. Тя може да се избира безплатно от всяка държава-членка на ЕС. 

Там можете да се обадите, ако попаднете на обява за работа, а не сте сигурни в работодателя. Също така, ако имате съмнение, че сте станали свидетел на трафик – обадете се. 

"По-добре опасенията ви да излязат преувеличени, отколкото да пропуснете да помогнете" – обясни Стефанов. 

Фондация А21 е част от международна мрежа, която има свои представителства в 14 държави по света.

Във връзка с Европейския ден за борба с трафика на хора (18 октомври) и подкрепа на Национална комисия за борба с трафика на хора и Български младежки Червен кръст - София фондация А21 организира за 6 пореден път Поход на свободата. Тази година на 19 октомври.

В Похода на свободата ще се включат 26 български града и ще станат част от глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16