Защитата на човешките права е гаранция за сътрудничество между КЗД и сродните турски институции

КЗД с меморандум за сътрудничество с турския омбудсман

Снимка: КЗД

В края на август 2019 г. КЗД подписа меморандум за сътрудничество с омбудсмана на Турция Шереф Малкоч. След подписването на меморандума Комисията беше поканена в Република Турция за договаряне на съвместни инициативи за защита от дискриминация и съхраняване на човешките права.

Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател, и доц. д-р Надежда Йонкова, главен секретар, бяха на официално посещение в Република Турция по покана на омбудсмана на републиката Шереф Малкоч.

Проведените срещи, ползотворните разговори за недискриминация и толерантност и за съвместни инициативи в посока защита правата хората са гаранция за по-нататъшно сътрудничество между КЗД и сродните институции в Република Турция.

През първия ден представителите на КЗД посетиха в Анкара Музея на анадолските цивилизации и замъка „Анкара“. Вторият ден започна с посещение в институцията на омбудсмана на Република Турция. Беше осъществена и среща със Сюлейман Арслан, ръководител на Институцията за правата на човека и равенството в Турция. Третата среща за деня бе с Хтиля Нергис, заместник-председател на Комисията по равенство на възможностите за жени и мъже на Великото национално събрание на Турция. Друга среща на високо ниво беше с председателя на Комисията по петиции на Великото национално събрание на Турция Михрима Белма Сатир. Последната среща за деня беше с Хакан Чавушоглу, председател на Комитета за разследване на правата на човека на Великото национално събрание на Турция. В третия ден българската делегация присъства на откриване на учебната година в Университета „Алтънбаш“ в Истанбул, където председателят на КЗД произнесе приветствено слово. Денят завърши със среща с Конфедерацията на балканските имигранти в Бурса.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Частен случай: Таня Йорданова/Иван Иванов

Осъден невинен, а прикрит пиян с превишена скорост по средата на пътното платно.  Как и защо беше съсипан животът на едни млад човек? Ето какво пише в обвинителния акт на Търговищката районна прокуратура: Търговищката районна прокуратура повдига обвинение срещу Иван Иванов за това, че на 29 юни 2016 г. около 12.20 ч. на второкласен път 2-48 град..

публикувано на 06.12.19 в 17:11
Владо Руменов, Ива Дойчинова и Йордан Камджалов

Памет в руини

Един разговор за загубата на паметта, рушенето на културното наследство и изчезващите спомени за знакови имена и творци. В "Нашият ден" гостуват Йордан Камджалов, Владо Руменов от "Форум културно наследство" и Екатерина Джумалиева, директор на  Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“. Конкретният повод за разговора с Ива Дойчинова е..

публикувано на 06.12.19 в 14:59

За доброволчеството и носенето на чуждата болка

В центъра на рубриката ни „Човекът“ е онази мистична среща с друго човешко същество, в която даваме и получаваме едновременно. Предполагам, че философски погледнато, всяка човешка среща е такава възможност за обмен, при което невинаги се разбира какво вземаш и какво даваш.  В конкретния случай виждаме човека, приседнал до болнично легло и..

публикувано на 06.12.19 в 13:50
Доц. Ана Джумалиева

Противодействие на дискриминацията на пазара на труда

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) изпълнява проект „Противодействие на дискриминацията на пазара на труда“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд. Общите цели на проекта са систематизирането на практиките за равни възможности и недискриминация с цел..

публикувано на 06.12.19 в 13:39
Николай Гочев – преподавател по старогръцка култура и литература в СУ „Св. Климент Охридски“

От легендарните начала на поезията до края на елинизма

Премиерата на книгата „Старогръцката литература. От легендарните начала на поезията до края на елинизма“ на Николай Гочев е на 5 декември от 17.00 часа в Библиотека „Филологии“. Книгата е написана под формата на диалог. Участниците в него познават добре старогръцката литература. Дванадесет души – пет мъже и седем жени продължават своя разговор..

публикувано на 05.12.19 в 10:35