Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на НФХ „Светослав Обретенов“ – директно от зала „България“ – 24 октомври, 19 часа

| обновено на 23.10.19 в 16:34
Снимка: Ани Петрова

С първия от своите юбилейни концерти, днес на 24 октомври в зала „България“, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров, отбелязва 75-а годишнина от създаването си.

В концерта ще бъде изпълнена една от знаковите творби в репертоара на състава – Quattro Pezzi Sacri („Четири духовни пиеси“) от Джузепе Верди. Това е последният издаден опус на 85-годишния композитор в заника на живота му. Сакралните композиции са написани поотделно в протежение на десетилетие. Те са за различен изпълнителски състав, възникват с различни намерения. С енергичната настойчивост на Ариго Бойто (либретистът на „Отело“ и „Фалстаф“) и издателя Джулио Рикорди са събрани в цикъл и се изпълняват в последователността, както са публикувани: „Ave Maria“ за смесен хор а капела (1889) – „Stabat Mater“ за хор и оркестър (1896-1897) – „Laudi alla Vergine Maria“ за 4 женски гласа а капела (1886-1888) – „Te Deum“ за два хора и оркестър (1895-1896).

В концерта на Софийската филхармония ще се състои и световната премиера на новата симфонична творба на известния български композитор Александър Текелиев, създадена през 2018 г.: „Феникс“ – симфонична импресия „Превъплъщения“.

Емануил Иванов, пианоСпециален гост на събитието е талантливият млад пианист Eмануил Иванов, който ще бъде солист в Концерта за пиано и оркестър в ла минор от Едвард Григ. Той е студент в Кралската консерватория в Бирмингам при Паскал Немировски и Антъни Хюит. Само преди месец получи Първа награда на Международния конкурс „Феручо Бузони“ в гр. Болцано, Италия. Конкурс, на който носители на първи награди са класни пианисти като Марта Аргерич, Йорг Демус,  Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Майкъл Понти, Арналдо Коен, Анна Кравченко и др.

От създаването си на 1 ноември 1944 г. до днес, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ се утвърждава като представителен изпълнителски състав. След 1981 г. се присъединява към състава на Софийската филхармония,  дотогава съществува самостоятелно като Българска хорова капела. Хорът осъществява изключително успешни гастроли из Европа, Америка и Азия. Дирижиран е от изтъкнати музиканти като Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Генадий Рождественски, Евгений Светланов и много други. Получава висока оценка за изключително богатата си изпълнителска и звукозаписна дейност в авторитетни фирми и радиостанции. Важна заслуга има дългогодишният му главен диригент Георги Робев. След него диригенти на хора са Любка Пешева и Илия Михайлов.

През 75-годишната си история НФХ „Светослав Обретенов“ е носител на множество награди и признания, сред които „Кристална лира 2016“ на СБМТД в категория „Хорово изкуство“ и престижното звание „Музикант на годината 2016“ на слушателите на предаването „Алегро виваче“ на БНР. От юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на НФХ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10