Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път след 126 години се представя операта „Касия“ на Лео Делиб

Снимка: forumopera.com

Представяме последната опера на Лео Делиб, чиято оркестрация той няма време да завърши. Това прави неговият верен приятел Жюл Масне и организира изпълнението ѝ в опера „Комик“ на 24 март 1893 г. Творбата не е приета добре от критиката, която все пак оценява красотата на музиката. Така след осем представления „Касия“ изчезва от музикалните сцени. На 21 юли 2018 г. към живот я върна фестивалът на френското радио в Монпелие.

Действащи лица и изпълнители:
• Касия, циганка – Вероник Генс, сопран
• Соня, момиче от селото – Ан-Катрин Жиле, сопран
• Циганка, врачка – Нора Губиш, мецосопран
• Сирил – Сирил Дюбоа, тенор
• Граф дьо Зевале – Александър Дюамел, баритон
• Костска, баща на Сирил – Рено Дьолеге, бас
• Коленати – Жан-Гариел Сен-Мартен, баритон
• Мошку – Реми Матийо, тенор
• Сержант – Анас Сеген, баритон
Национален хор и оркестър на Монпелие Окситан, камерен хор на Латвийското радио, диригент Михаел Шьонванд


Либретото на операта е създадено от двама известни писатели – Анри Мейяк, който прави „Кармен“ на Бизе и Филип Жил, либретист на „Лакме“. Те преработват кратката новела „Фринко Балабан“ на австрийския писател Леополд фон Захер-Мазох, като променят сюжета. В оригиналната история няма любовен триъгълник. Фринко е влюбен в Касия. Няма я влюбената в него Соня. И там Фринко отива в армията. Когато се завръща открива, че графът е арестуван, а Касия живее с друг богаташ. Фринко макар и нещастен приема положението, а Касия не се самоубива.

Либретистите развиват действието в Галисия, в село в подножието на Карпатите, което Делиб е открил малко преди музикалната култура и популярната музика да бъде залята от чардаша. Композиторът ще използва пасажи от чардаш в партитурата, за да изобрази героинята. Историята е за красивата и чувствена циганка Касия, обичана от Сирил, млад и смел селянин, когото и тя обича. Но е съблазнена от щедрите обещания на тираничния и могъщ граф Зевале, който владее областта.

Времето на действието е близо до селското въстания в Галисия през 1846 г. в отдалечените източни райони на Австроунгарската империя. Самият Делиб е бил в Галисия през 1886 г. и използва в операта мелодии от този район – полски, унгарски, чешки – и е бил дотолкова запленен, че можел да различи мелодиите от западните и от източните склонове на Карпатите.

Операта е планирана за сезон 1887-1888, но голям пожар унищожава зала „Фавар“ през май 1887 г. и причинява много жертви. Вече отслабнал, Делиб изоставя работата. Партитурата завършва Масне и планира премиерата, но след осем представления е свалена от репертоара.

Съдържание на операта „Касия“ от Лео Делиб



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25