Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Касия“, опера в четири действия, пет картини от Лео Делиб (съдържание)

Либрето: Анри Мейяк и Филип Жил по новелата „Фринко Балабан“ на австрийския писател Леополд фон Захер-Мазох.

Премиера: Опера „Комик“ на 24 март 1893 г.

Действащи лица:
• Касия, циганка – сопран
• Соня, момиче от селото – сопран
• Циганка, врачка – мецосопран
• Сирил – тенор
• Граф дьо Зевале – баритон
• Костска, баща на Сирил – бас
• Мошку – тенор
• Сержант – баритон


Първо действиеплощад в село Зевале в дните около Коледа
Действието започва със среща между няколко разбойници, техния главатар и еврейския кръчмар Мочку. Ето го младият Сирил, влюбен в циганката Касия, въпреки че в него отдавна е влюбена Соня. Сирил е защитил съселяните си от бандитите и затова е поканен да бъде един от Влъхвите в Коледната пиеса тази вечер.
Сирил мечтае за Касия, която идва. Той я кани на коледния празник, но тя отказва, защото няма красиви дрехи. „Ако ме обичаш, ще дойдеш“ – казва Сирил. А тя отвръща, че е получила покана и от богатия красив мъж. „Кой знае как ще завърши вечерта“ – засмива се циганката и си отива.
Идва и Соня. Тя се тревожи дали Сирил я обича, но не издава пред него чувствата си.
Започват коледните тържества. Сред селяните е и Стара циганка, която предсказва, че Касия скоро няма да бъде бедна, а Соня ще намери щастието. Пристигат тримата царе и пастирите, за да се поклонят пред Младенеца. Сирил трябва да избере царицата на празника и той, разбира се, избира Касия, което съкрушава Соня.

Второ действие зала в замъка на граф Зевале
Касия и Сирил са ангажирани с коледната украса, но графът иска Касия да го забавлява. Освен това той се опитва да я убеди да стане негова любовница. Тя отказва и убеждава Сирил, че обича само него. За да се отърве от съперника си, графът го изпраща в армията. Касия се опитва безуспешно да го разубеди.

Трето действиеДве години по-късно, снежно поле, близо до гората и селото
Соня, Костска, бащата на Сирил и селяните очакват завръщането на войниците. Сирил пристига и заварва съселяните си изпаднали в крайна мизерия. Той научава от баща си, че графът и графинята са направили живота им непоносим. „Коя е графинята?“ – пита Сирил и научава, че това е Касия. Селяните са готови да потърсят правата си и избират за свой водач Сирил, който приема с радост. Всички се отправят към замъка. Разразилата се буря не може да спре недоволните, дори може да бъде в тяхна помощ.

Четвърто действиебална зала в замъка на графа
Касия и графът празнуват. Поканили са аристократите от района. Касия пее старинна народна песен и кани циганите да ги забавляват. Следва пищна балетна сцена. В залата нахлуват селяните. Касия се опълчва на Сирил и селяните. Въпреки искането за кръвно отмъщение Сирил се опитва да удържи гнева на следващите го. Той ги уговаря да пощадят живота на графа и Касия, и да ги изгонят надалеч и завинаги.
Сирил е обещал да се ожени за Соня. Касия се опитва да си върне любовта му. В един момент осъзнава, че молбите ѝ са напразни и се самоубива.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56