Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Възможна ли е задължителна медиация по определен вид дела

Разговор за мястото на адвокатурата и на адвокатите в медиацията

БНР Новини
Валерия Харитонова, Анелия Торошанова, Таня Градинарова и Надя Банчева
Снимка: Росица Михова

Едно от нещата, с които вероятно ще се запомни 2019 г. по отношение на медиацията, е, че адвокатурата прегърна тази тема и заяви своето желание да участва активно в процеса по промяна на ролята и мястото на медиацията. 

Висшият съдебен съвет, в лицето на Даниела Марчева, също даде заявка, че е дошло време разговорът за медиацията да започне по друг начин – през юли и през октомври бяха направени две работни срещи с представители на Висшия адвокатски съвет, народни представители, министерството на правосъдието, омбудсмана, съдии, медиатори, неправителствени организации.

Висшият адвокатски съвет проведе кръгла маса с международно участие, която завърши с приемането на заключителен документ, с който се очертаха вижданията на българската адвокатура и останалите партньори накъде да върви медиацията у нас.

Включването на адвокатурата при вземането на решение за въвеждане на задължителна медиация е изключително важно. Това не е направено в Италия и е довело до атакуването на закона пред Конституционния съд и произнасянето му за противоконституционност на закона. Също така се е стигнало и до стачки на адвокатите против въвеждането на задължителна медиация.

Какво променя включването на Висшия адвокатски съвет в процеса по законодателни промени? Възможно ли е въвеждането на задължителна медиация? Защо медиацията е полезна за обществото? Защо медиацията е алтернатива на съдебното разрешаване на спорове? Какво е мястото на адвокатурата и на адвокатите в медиация? Могат ли те да бъдат гаранция в защита правата на страните в процедура по медиация?

Отговорите на тези въпроси търсим с гостите в студиото доц. д-р Таня Градинарова, юрист, преподавател в Юридическия факултет, катедра "Частноправни науки" на УНСС. Автор на множество научни статии, в т.ч. и в областта на медиацията, медиатор и обучител на медиатори, Надя Банчева – адвокат и медиатор, председател на Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС и адвокат Валерия Харитонова – член на Управителния екип на Центъра.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитровградски лешници

Може би е по-право да кажа "каснаковски лешници", но село Каснаково е изключително близо до Димитровград, а и в крайна сметка името на този текст не е от чак такова значение. Лешниците са важни. Христо Георгиев от Димитровград създава своята лешникова градина в землището на село Каснаково преди 15 години – възраст, недостатъчна за тази култура, за..

публикувано на 04.12.22 в 10:35

Лицемерието като недъг в Църквата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 04.12.22 в 09:10
Протест на БОЕЦ под мотото „Не пипайте кодекса“

Антоанета Колева: Цивилизационните ни крачки се дължат основно на гражданска енергия

“Ако сме постигнали някакви цивилизационони крачки през последните 30 години,  те се дължат преди всичко на гражданската енергия“, казва в ефира на “Нашият ден“ Антоанета Колева , издател и преводач. “За мен гражданската енерегия е изклчително важна и тя стои в основата на автентичните партии. Аз деля партиите на автентични, въплъщаващи..

публикувано на 03.12.22 в 09:59

На гости в село Соволяно

Кюстендилското село Соволяно се намира в северозападната част на Кюстендилската котловина, в долината на река Бистрица, на 6 км северно от общинския си център, по пътя за Босилеград в Сърбия. Селото се състои от център и 4 махали: Кошарите, Марена, Любикова и Спротива. Според данни от последното преброяване в Соволяно живеят 645 човека. Няма запазени..

публикувано на 03.12.22 в 09:35