Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спаси Севера" – хуманитарна акция в мирно време

Йонка Иванова: Хората ни вярват, защото виждат реални действия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Всички свикнахме и някак приехме за даденост тъжната статистика, че България е най-бедната държава в Евросъюза, а Северът на България е най-бедният район в страната ни и че положението там е по-лошо, отколкото в държави, където се води война. 

Но статистиката е едно, а покъртителната картина на реалната българска бедност през 21-ви век – съвсем друго, особено на фона на обилните предизборни обещания от последните дни. Иска се кураж да застанеш очи в очи със случаите на самотни, най-вече възрастни хора, лишени от елементарни условия за живот. 

Има и хора, които съумяват да запазят самообладание и да помагат. С един такъв човек – Йонка Иванова – ви среща Люба Константинова в "Нашият ден".

Тя е създател на иницативата "Спаси Севера", която за момента действа като фейсбук група и набира средства, храна, топли дрехи и обувки.

"Нямате представа как ни целуват ръцете за два хляба! Това ни разбива! Дотам сме я докарали! Когато извадим хляба, започват да плачат и да ни целуват ръка" – споделя в разговора Йонка Иванова.

Как можете да се включите и да помогнете, разберете от разговора.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50