Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фамилията Солакови с обща изложба в Габрово

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Недко и Димитър Солакови
Снимка: личен архив

Работи на три поколения – баща, син и внук Солакови – са изложени в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Творбите на Митьо Солаков, напуснал ни през 2010 г., са портрети и монументални композиции от втората половина на ХХ в., Недко Солаков представя своите ранни „Пестеливи драсканици“, а Димитър Солаков – инсталации, които го вписват в поколението, за което границите са условни, а светът е синтез на множество различия.

„Когато тръгвах от Габрово, баща ми ми каза да постигна това, което той не е успял“ спомня си Недко Солаков, но твърди, че не го е почувствал като задължаващо послание. „Общото при нас е, че много държим на семейството“ – казва още той. 

В Градската художествена галерия ще бъдат изложени творбите на баща, син и внук Солакови, а след това в Дома на хумора ще бъдат представени „Пестеливи драсканици“ на Недко Солаков. И двете експозиции ще продължат до 19 януари 2020 г.

Представянето е в рамките на поредицата „ФамилииТЕ“, организирана от Габровската община.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14