Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Още от празника на програма „Христо Ботев“ – Деня на народните будители

Наградите „Златният будилник“ се връчват традиционно на 1 ноември – Деня на народните будители, който програма „Христо Ботев“ избира за свой празник през 2002 г.

Оттогава съществува и наградата „Златният будилник“, тя се дава в пет категории, за които всички екипи в програмата дават номинации, а след това всичко се решава чрез индивидуално гласуване.

Повече за наградите „Златният будилник“ през годините.

Вижте всички спечелили „Златният будилник“ за 2019 г. 

Предаването за публицистика и медии „Мрежата“ взе наградата за екип „Златният будилник“ 2019.

„Мрежата“ съществува от 2016 година с водещи: Михайлина Павлова и Николета Атанасова, излъчва се всяка събота от 12.20 ч. и обхваща събития от изминалата седмица. В него намират място мненията на обществено значими личности, журналисти, блогъри, влогъри и представители на изкуството и науката.

Чуйте какво споделиха специално за „Аларма“ Николета Атанасова и Михайлина Павлова за това какви са предизвикателствата пред предаването „Мрежата“, както и какво е според тях свобода на словото.

И.д. генералният директор на БНР обяви наградата за журналистика за Александър Михайлов (посмъртно)

Ето какво сподели Антон Митов, и.д. генерален директор на БНР, за програма „Христо Ботев“ и за нейния будителски дух:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55

Неизбежните часове на Долорес Дилова

Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието ѝ в последните 2-3 години, в изложбата „Неизбежни часове“ – живопис в изложбения център "Шипка" 6, София.  „Неизбежните часове“ на работа идват след срещи с природата, с обсебващи места, които са ѝ въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие. Всяка една..

публикувано на 27.10.20 в 08:30
Портрет на Александър фон Хумболт от Йозеф Карл Щиле (1843)

Откривателят на природата – Александър фон Хумболт 

През по-голямата част от дълголетния си живот Александър фон Хумболт бил смятан за най-важната фигура в научния свят, а трудовете му оказват трайно влияние върху Дарвин, Уърдзуърт, Гьоте, Мюър, Торо и др. Неговите открития коренно променят разбирането за природния свят и поставят основите на съвременно екологично движение, а идеите му за функционирането..

публикувано на 26.10.20 в 17:15

Бергман, бащата

Лин Улман е известна норвежка писателка с шест издадени романа, преведени на много езици, а първият ѝ роман на български „Неспокойните" е номиниран за Наградата за литература на Северния съвет. Разказът се движи по ръба на документалното и на спомена за нейните родители – актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман. Доминантата обаче е върху Бергман..

публикувано на 26.10.20 в 14:52