Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Деня на металурга – кои са предизвикателствата пред бранша

Честит празник!

Снимка: БГНЕС

Професионалния празник на металурзите е обявен с постановление 827 на Министерски съвет от 19.11.2001 г. – тогава се е отбелязвала годишнина от първата копка на завод „Стомана“ – Перник.

Това е възможност да бъдат отбелязани не само успехите, но и да поговорим за това какво се случва с този важен за икономиката бранш – сега в 21 век, когато историята на старите леярни, свързани с тежък физически труд, вече отшумява; когато идва Индустрия 4.0 и се говори за дигитализация на бранша.
В „Нашият ден“ водещата Нина Цанева разговаря с инж. Румен Цонев, главен изпълнителен директор на една от големите металургични структури в страната, и Георги Апостолов, директор планиране и IT мениджър на един от големите производители на алуминиеви продукти в страната, които отбелязват днес и 20 години устойчиво развитие.

Инж. Румен Цонев разказа за историята на българската металургия и нейното непрекъснато развитие. И още:
„Индустрия 4.0 –това е четвъртата индустриална революция, която залага на управление на процесите през интернет, чрез изкуствения интелект, на това което дава възможност човечеството да мине на едно по-високо ниво на развитие. Металургията, в частност производството на цветните метали и изделия от тях, е в основата на възможността да се случи технологичната революция.
В Европейския съюз искаме да постигнем високо ниво на използване на чистата енергия, но тя може да се съхранява само благодарение на металите и изделията произведени от тях.
В България в металургичната индустрия в момента пряко заети са около 15 000, а косвено още 50-60 хиляди.“

„Единствения начин да сме конкурентно способни е да се подобряваме. Индустрия 4.0 прави процеса на производство прозрачен, лесно анализируем и може да се реагира бързо, може да се види къде губим, къде са предимствата ни.“ – сподели Георги Апостолов и посъветва – „Бранша на металургията е по-инертен. Мисля, че българските фирми леко изостават от световните тенденции.
За да са конкурентно способни трябва мениджмъта на фирма да разбере как може въвеждането на новите технологии в производството ще създаде предимство пред опонентите на пазара. За изпълнението в България има много добри IT специалисти.“

Днес ще бъдат връчени дипломи и парични награди на изявени студенти в учебната дейност от Химикотехнологичения и металургичен университет, Техническия университет – София и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40