Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-голямата публична библиотека у нас навърши 91 години

Сърцето на Столична библиотека са хората, които работят за нея

Столична библиотека посреща над 600 000 посетители на година

13
Снимка: Столична библиотека

Съхраняваните днес в Столична библиотека книги са над 1 200 000 тома, от които 250 000 са на чужд език.
600 000 са посетителите годишно в Столичната библиотека, а над 480 000 книги се заемат от читателите всяка година.

На 24 октомври Столична библиотека навърши 91 години. В този ден Библиотеката посрещна 57-хилядния си читател, а само в този ден над 800 души станаха нови читатели на Столична библиотеката и получиха своите годишни читателски карти.

На 24 октомври 1928 година кметът на София, ген. Владимир Вазов, с разпоредба съобщава за създаването на общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив, а фактическото откриване на библиотеката става през лятото на 1929 г. на площад „Славейков“ № 9 в малък тъмен салон от около 70 квадратни метра, в който на първо време трябва да се помещават библиотеката и читалнята с 18 места. 

Първият директор на Столичната библиотека е Коста Вълев, уредник на Общинската библиотека и музей.

От 1995 г. библиотеката е юридически самостоятелна организация на Столична община.

Освен централата на площад "Славейков" Столичната библиотека има три филиала: „Сердика“, „Люлин“ и „Студентски град“. В централната сграда на библиотеката се помещават Детски център, Американски център, Корейски кът и Руски център.

В Столичната библиотека се съхранява най-богатият архив за историята и развитието на София, а в сектор „Изкуство“ могат да се видят над 300 оригинални картини и графики на български майстори, както и стари винилови плочи.

За всичко, което може да се види, чуе, прочете и преживее в Столичната библиотека, разказва директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

В електронния си каталог Столична библиотека има 300 000 тома книги, има три дигитални платформи на Столична библиотека, информационен и обучителен център с безплатни курсове по компютърна грамотност.

Сърцето на Столична библиотека са хората, които работят за нея – екипът е 130 души, от които библиотекарите са 90.

Рожденият ден на Столичната библиотека отмина, но интересното в емблематичната сграда на площад "Славейков" продължава през цялата година, а в съботните сутрини има специални любознателни дейности за най-малките и за техните родители, а в Детския център към Столична библиотека малчуганите вече си имат и специална интерактивна стая.

За артателиетата, където децата рисуват, и за срещите с писатели всяка събота, работилницата за анимация и за виртуалното студио в Детския център разказва Юлия Цинзова:


Снимките в галерията са предоставени от Столична библиотека
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Замислената мравка“ на Станислав Буковалов – поглед към липсващата ни родина

„Отварям тази книга, подобно на куфар. Авторът е взел най-нужното – обувки за буренясалите криволичения на съдбата, паспорт със снимки на „изгубени“ състояния на духа – и както при всеки фин писател – шапка против слънчасване, изплетена от фина гротеска и метафорични хиперболи, която да предпази читателя от ненужна патетика или дидактически вдигнат пръст“..

публикувано на 20.10.20 в 17:05

Ти не си награден – значи си свободен

Режисьорът Никола Петков издаде книгата си „Театрални делници от сутрин до вечер“, като продължение на „Чудото режисура“, представена преди време в „Артефир“ . Спомените му са посветени на срещите с известни актьори, режисьори и интелектуалци. Авторът е завършил актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ, има над 150 театрални постановки..

публикувано на 20.10.20 в 16:12

Валзер от зоната на молива

„От Роберт Валзер може да се прочете много, но за него – нищо“, пише през 1929 година Валтер Бенямин в есето си за писателя. Днес нещата са се променили. У нас след „Помощникът“, „Якоб фон Гунтен“, „Семейство Танер“ и „Разходката“, в превод на Мария Добревска се появиха неговите невероятни „Микроскрипти“. Върху малки случайни листчета, покани и друга..

публикувано на 20.10.20 в 17:10

Кристина Белчева се завърна към голямата си любов – театъра

Кристина Белчева се завръща на сцената на Нов театър НДК с премиерата на постановката "Пеперуди, пеперуди" от Алдо Николай. Режисурата е на Николай Априлов, който е избрал за останалите роли в пиесата Елена Атанасова и Ивайло Захариев. Актрисата, която е и водеща на предаването „Часът на думите“ по програма „Христо Ботев“, блести в ролята на Еда и..

публикувано на 20.10.20 в 15:59
Кръгът „Златорог“ (1925 г.)

100 години списание „Златорог“

За златната диря на списание „Златорог“ в българската критика и литература – по повод представянето в Дома на писателя в Бургас на новото юбилейно фототипно издание „100 години сп. „Златорог“  –  разказва проф. Михаил Неделчев: "Днешното събитие е в прекрасния Дом на писателите в Бургас от 18 часа. Днес ще представя това издание, което направихме с..

публикувано на 20.10.20 в 10:18