Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нуждае ли се от промени Законът за радиото и телевизията

Снимка: Иван Русланов

• Колко спешна е необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията?
• Как трябва да се финансират обществените медии, така че да се гарантира тяхната независимост.
• Има ли смисъл от сливане на двете обществени медии?
• Кой трябва да има право да спре излъчването на БНР или БНТ?

Предаването "Законът и Темида" потърси мнението на експерти по тези въпроси, определящи мястото и ролята на обществените медии днес.

Отношение по темите вземат: Константин Тилев, автор и създател на "Нощен хоризонт", основател на ФМ+, член на КРС; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ; Емил Кошлуков, директор на БНТ; Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на програма "Достъп до информация" и проф. Маргарита Пешева, медиен експерт и историк.

Мненията на събеседниците се обединиха около идеята, че Законът категорично трябва да бъде променен. Макар и добре написан, сега действащият закон е писан през 1998 г. и отдавна не отговаря на променената и динамична съвременна среда.

Законът е доста остарял, а с темпа, с който се развиват технологиите, той е и морално изчерпан“ – обобщи директорът на БНТ Емил Кошлуков.

Другата тема, по която участниците бяха единодушни, е, че идеята за сливане на БНТ и БНР е остаряла, излишна и не би довела до по-ефективно управление или разходване на средствата.

Отделно гостите взеха отношение по ситуацията в БНР, резултат от възникналата криза, предизвикана от спирането на ефира на програма "Хоризонт".

"Генералният директор не бива да се поддава на натиск – обобщи мненията Константин Тилев. – Ръководителят трябва достойно да стои на мястото си и да отстоява позициите си. 

Един голям ръководител е като шофьора – трябва да управлява внимателно автомобила си, кораба или самолета си, за да може да премине по маршрута безпрепятствено" – допълни той.

Адвокат Александър Кашъмов коментира има ли дефицит в програмите на обществените медии.  


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Ботев, скулптор Васил Гачев Василков

100 минути за Ботев

За Христо Ботев – без патос и без клишета, по човешки. Хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев", споделят свои мисли и думи за Ботев. Някои от тях дойдоха в студиото на "Аларма" с книга, други – с напечатани листове, а един – дори с преписан на ръка любим Ботев стих. Те разказват и по-неизвестни факти от живота и от творчеството на..

публикувано на 02.06.20 в 09:14
Паметник на Христо Ботев пред Първо студио на БНР - скулптор Васил Гачев Василков

144 години от гибелта на Христо Ботев

В деня на своя патрон програма „Христо Ботев“ обръща специално внимание на живота и духовното наследство на един от най-почитаните българи, оставил ярка диря в историята. Сутринта в „Нашият ден“ е разговорът с Боян Ботйов, правнук на поета и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“. Как протича 74-тото издание на националния туристически..

обновено на 02.06.20 в 08:55

Детска спортна академия на открито в НСА

Дългата лятна ваканция изправя родителите пред необходимостта да търсят пълноценни занимания за децата. При това след месеците на затваряне и прекарване на много време с технологиите, е особено важно децата да са на открито, активни и ангажирани.  От 2012 г. Националната спортна академия организира летни занимания за деца от 5 до 14 години, като дава..

публикувано на 01.06.20 в 13:53

Да си баща е отговорност, но и сила

Двата месеца, в която светът остана затворен, даде много материал за размисъл. На прага сме на промени и трансформации на мисленето и нагласите, които обикновено отнемат много време. От една страна, дългото затваряне у дома доведе до ескалиране на домашното насилие и агресията и отново постави на дневен ред нуждата от промяна в законодателството, за да..

публикувано на 01.06.20 в 11:55

Празник в непразнично време

По традиция, датираща вече 85 години от първите предавания за деца в зората на радиото в България, програма „Христо Ботев“ и тази година ще обърне специално внимание на най-младите си слушатели на техния празник. Сутринта в „Нашият ден“ 1 юни ще започне с поздрав към децата на "Педя човек, лакът брада" с гласа на актрисата Слава Рачева. След това..

публикувано на 31.05.20 в 15:24