Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българското неделно училище в Истанбул тържествено почете народните будители

Празникът събра представители на българската общност, гостуваха ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карлово

4
Ученици, учители и дипломати – заедно в Деня на народните будители.
Снимка: Мирослав Василев

Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул тържествено отбеляза Деня на народните будители. Събитието се проведе в „Малката България“, както българите в космополитния град емоционално наричат Екзархията. В празничния ден неделното училище посрещна гости от България – учители и ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карлово. Възпитаниците на неделното училище демонстрираха знания за делото на народните будители, а техните връстници от Карлово представиха фолклорна музикално-танцова програма.

Невин Даудова, директор на българското училище в Истанбул пред БНР:
„За нас този ден е България, защото носим България в сърцата си. Ние сме тук, където поддържаме българския език. Щастлива съм, че съм директор точно на това училище, защото то е по-различно. Нашето училище е наследник на първото българско училище, създадено в Истанбул от старите цариградски българи, тук се е намирало и Славейковото училище“. 

„Екзархията е културно, социално и религиозно средище както на цариградските българи, така и на всички българи, които живеят в Истанбул. От тук е започнало Българското възраждане и ние правим всичко възможно да поддържаме българския дух на това свято място“, разказа преподавателят Сийка Чирпанова. 

Около 50 деца посещават часовете по български език и други извънкласни форми в неделното училище, за да се запознаят с културата и традициите на българите. 

Сътрудничеството между двете български училища в Деня на народните будители е осъществено по инициатива на народния представител Веска Ненчева. „Днес ние направихме поредната стъпка в името на българщината. След две години аз съм безкрайно щастлива, че осъществихме партньорство между училищата в Истанбул и Карлово“, разказа Нанчева.

„Нас не ни обединява само патрона на двете училища – имената на светите първоучители Кирил и Методий. Обединяват ни традициите и българският дух. И както след Възраждането на всяко училище е имало надпис „Чрез просвета за България“, именно чрез нашите ученици това ще се осъществи“, подчерта зам.-директорът на карловското училище – инж. Йонка Радулова.

Празника в Българската екзархия в Истанбул уважиха посланикът на Република България – Надежда Нейнски, генералният консул – Ангел Ангелов, директорът на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН – Наталия Михалевска, журналистът Тома Томов, родители, общественици, представители на българската общност.

Наталия Михалевска:
„В Екзархията днес са две български училища – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от Карлово и българското неделно училище. В първото – учителите шият носиите на децата, във второто – обучават на български език и култура всички – и малки, и големи, и цариградските българи и българските турци. И в двете са важни учителите с мисия, за да ги има. Вълнуващо и знаково в Деня на будителите, в сърцето на общата ни история“.

Репортажа от българския празник в Истанбул можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стефан Георгиев – основоположникът на българската ботаническа наука

Цикълът „Българските ботаници“ разказва за петима български учени, създали основите на българската ботаника от края на XIX век до края на XX век. Освен за българските растения и учените, които описват тяхното многообразие, цикълът се спира и на любопитни факти от света на самата наука – как се кръщават растения, какви открития тласкат напред..

публикувано на 24.06.21 в 17:10

Ало, Космос! Говори България!

В края на 70-те България изпрати човек в Космоса, по Националната телевизия вървеше поредицата „Космос“ на забележителния учен Карл Сейгън, книгите от поредица „Галактика“ се продаваха като топъл хляб и повечето деца мечтаеха да са астронавти, астрофизици или космически инженери. С края на Студената война мечтите по Космоса замряха и се..

публикувано на 24.06.21 в 16:25
Българска сватба в Дебърско

Бракът и разводът в Отоманската империя

По времето на съществуване на Отоманската империя – шест века и нещо, хората са се женели, дори развеждали – както в рамките на населеното място и собствения етнос, така и според верските и етническите си обичаи. Но какъв е бил бракът тогава? А какъв – разводът, защото и такова нещо е съществувало. Имало ли е брачен договор? С професор Николай..

публикувано на 24.06.21 в 09:25

„Сарона” или мястото в Тел Авив, където бъдещето целува миналото

В центъра на Тел Авив е достатъчно да пресечете многолентов булевард, за да се върнете 150 години назад. Къщи като от старовремско германско село се гушат в подножието на небостъргачи в квартала „Сарона”, който е доста по-възрастен от самата столица на Израел. Порутените доскоро домове на немските заселници – тамплерите, днес са скъпи бутици,..

публикувано на 23.06.21 в 11:19

Будният габровски дух в Националния музей на образованието

Ако и днес габровци удивляват с находчивост и размах в общополезните и повдигащи духа дейности, то не е случайно. Това е град с традиции в предприемачеството, образованието и културата. Тъкмо в Габрово през 1835 г. с дарения на родолюбивите и заможни габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други, е открито първото българско светско..

публикувано на 21.06.21 в 09:45