Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Алекова – за истината и за лъжите

Родопа е предел между истината и лъжата, предел на човечността. "Родопа е предел" е сбор от статии, студии, писани от 1995-а до 2016 година. Авторката Елена Алекова сподели в "Артефир":

"Ако ти приемеш лъжата, оставаш при невежеството, при стълкновението. Ако ти приемеш истината, ти оставаш при доброто, при светлината. Човек сам решава. Да, истината е понятие, по-голямо от човека. Но ако решиш да градиш живот на мир и благополучие върху лъжа, ти го градиш върху нищото." 

"Когато писах книгата, имах предвид да я прочетат онези хора, които търсят истината за себе си. Защото в Родопите има потомци на ислямизирани някога българи и те попадат под такъв обстрел на лъжи и фалшификации, че идва момент, в който те трябва да решат кои са. Главно за тях пиша."

Какво знаем и не знаем за българите мохамедани в Родопите

"Всъщност няма тайни за българите мохамедани, не знаем само колко са лъжите за тях. "Българи мохамедани" се използва само като исторически термин. Защо не казваме българи християни или българи будисти? Когато отпаднат лъжите и дойде самоопределението "кой съм аз", от този термин няма да има нужда."

Думите са причина за войните

"И този случай на противоречие е изкуствено създаден. Защото явно има сили, които желаят обществото да е разделено, така е и на Балканите, в Азия, в Европа... Някой има полза обществото в света да е разделено. Когато казваш на един човек, че българите, изповядващи ислям в Родопите, са "родопски турци", а те не се самоопределят като такива... Други казват, че са отделен етнос – етнос, който не съществува. Какви са те?"

Идеята на цялата книга е ние да се срещнем

"Защото, когато има граници между две хиперкултури, каквито са християнството и ислямът, има две взаимодействия, условно казано. Едното е на срещата, другото е на сблъсъка. И ако ти се срещнеш с другия и го приемеш, какъвто е, ставаш двойно по-богат."

Николай Хайтов – учител по родолюбие 

"...и по това как трябва да се водят битки, щадящи човека, против лъжата и фалшификациите на историята. Искам да възкреся неговите идеи, неговите мисли, неговите постижения, да си припомним неговото слово", казва Елена Алекова.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младите таланти J CITY Ensemble – секстет, сформиран от студенти от НМА

Младежка джаз академия с трето издание на Банско джаз фестивал

Всеки ден на Банско джаз фестивал (3-10 август ) от 11.00 на младежката сцена в парка се изявяват млади музиканти, а следобед в читалище "Вапцаров" продължава Джаз академията, в която младите таланти се срещат с изявени наши и световни артисти. Академията се провежда с подкрепата на Министерството на културата.  За обучението на младите..

публикувано на 09.08.24 в 11:40

Работата като почивка

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихове на Атанас Звездинов и Людмил Станев и изпети от актьорите Албена Павлова и..

публикувано на 08.08.24 в 18:45

Любов, престъпления и страсти, или книга за подземния свят на Атина

Будапеща, 12 февруари 1985 година. Студът пронизва до кости, реката е замръзнала, и едно пророчество бележи съдбата на новородения Янош, което 27 години по-късно се сбъдва. Янош Унгареца е арестуван в Атина, обвинен за убийството на художника Мѝлтос Адриано̀с. Дали това не е свързано със света на мъжките проститутки? Журналистът Стра̀тос..

обновено на 08.08.24 в 13:06

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35