Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седма годишна изложба на художници от район „Младост“ на столицата

4
Картините на Стела Стоева „Момичето с розата“ и ‚Дантела“
Снимка: Ася Чанева

Седмата годишна изложба на художници от район „Младост“ събра 22-ма автори с над 50 произведения в различни стилове и техники. Изложбата можете да разгледате в голямата зала на Съюза на архитектите в България до 18-и ноември. Да се събират за обща изложба е традиция за творците в „Младост“, традиция, която новият кмет на района архитект Стефан Стефанов обеща да продължи, като заяви плановете си за създаване на културен дом в „Младост“ в най-скоро време. Чуйте още какви са приоритетите на кмета на район „Младост“ на откриването:

В изложбата, свои творби представят:
Николай Енчев, Симеон Кръстев, Божидар Димитров, Иван Милев, Силвия Павлова, Иван Нинов, Мая Бисеркова, Стела Стоева, Мария Грозева, Искра Власева, Людмила Поптошева, Валя Телалим, Александър Телалим, Ивета Пейчева, Юлиян Пейчев, Мила Драгиева, Веселин Вакрилов, Ели Герзилова, Ивета Челебиева, Константин Вакрилов, Малина Кочева и Лилия Васева.

Стела Стоева е инженер по образование, работи като графичен дизайнер и е от най-младите автори в изложбата на художниците от район „Младост“. Стела създава картини и бижута от смола за удоволствие, а тук в изложбата представя две нестандартни картини: „Момичето с розите“ с българска шевица и „Дантела“, които са рисувани дигитално – на ръка, но на компютър, а след това са дорисувани на платното.


Силвия Павлова е утвърдено име в артсредите. Тя участва в изложбата на художници от район „Младост“ само с една своя картина „След бурята“. От 15 години художничката рисува с маслени бои като включва в платна си и текстил. Със Силвия Павлова разговаряме за бурите – своите и на другите, за самостоятелните и общите проекти, в които тя участва.

Един от ветераните сред художниците от район „Младост“ е Симеон Кръстев, който освен като живописец е познат и като плакатист. На Седмата годишна изложба на художници от район „Младост“ Симеон Кръстев представя портрети на три коня като и трите се казват „Красавец“.

Със Симеон Кръстев говорим за красотата, за животните хората в творчеството му, за това как се рисува свободата, за темите и идеите и за приятелството между художниците.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Култура под натиск

Културата на натиска и натискът върху културата. Какво означават тези понятия? Когато журналистиката заговори за „култура на натиска“, тя има предвид въздействието на всички центрове на влияние върху медийното съдържание – политически лица, икономически субекти, рекламодатели, държавни и общински институции, но също така и авторцензурата и..

публикувано на 30.10.20 в 18:15

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар 2020“ на церемония без публика

Националните награди за сценични изкуства „Икар” на Съюза на артистите в България все пак ще бъдат връчени утре (31 октомври), след дълго отлагане заради епидемията от новия коронавирус. По традиция отличията се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Тази година, за първи път в своята история, наградите ще бъдат връчени в..

публикувано на 30.10.20 в 13:55
Кристина Вътова, Leaf it as it is

Кристина Вътова: Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес

"Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес? Ако има дори малка вероятност това да е последната картина, която правя... какво бих изобразила на нея? Ако си представя, че никой никога няма да види тази картина, бих ли мислила за концепция, или просто ще нарисувам всичко, което ми хрумне... като за последно?", пита се младата художничка..

публикувано на 30.10.20 в 10:48

В главната роля: София Бобчева

Какво е общото между Горан Брегович и Димитрий Шостакович?  Съществува ли щастие след брака, или всичко се превръща в окопна война?  Какво да правите, ако грабливи птици помислят прическата ви за гнездо? Как да се държите с литературните си фенове, когато всички те се окажат въображаеми? Ако отговорите на тези и други подобни въпроси ви..

публикувано на 30.10.20 в 09:30

Дейвид Славчев за Видинския театър

Първото театрално представление в България е изнесено на 30 октомври 1849 г. във Видин от унгарските емигранти, пребиваващи в града след разгрома на национално-демократичната революция от 1948-1949. Какво се случва с театралното изкуство сега в този крайдунавски град?  Дейвид Славчев, директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“,..

обновено на 30.10.20 в 08:49