Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският Свети Киприян има български корен от търновския род Цамблак

Съвети за оцеляване в екзотични страни от финансов експерт. Адресът на рая е ясен – Хавай

БНР Новини
15
Снимка: Радомира Михова

Русия с ум не мож' я осъзна;
ни общ аршин отгоре ѝ да се прокарва…

Тези стихове на поета Тютчев сякаш казват всичко. Радомира Михова, утвърден радиоглас, който днес учи хората как да използват правилно гласа си, беше в Москва по работа, но намери време да я погледне с други очи. След 30 години разлика от последното ѝ посещение там. И руската столица да я омагьоса с низ от неслучайни случайности. Дамата е единственият сертифициран български лектор от школата по комуникации на Наталия Козелкова, но срещите ѝ в Третяковската галерия, Дома на учените и Горки парк в Москва са безценни. 

В миналото издание на „Покана за пътуване“ маркетинг-мениджърът Мартин Миланов изненада с новината, че българинът изневерява на Сейшелите с Далечния изток. А той би трябвало да ги знае тези факти от първа ръка – компанията, за която работи, продава всякаква валута. Дори и най-екзотичната. Затова има логично обяснение защо нашенци посещават Дубай в най-голямата жега, когато останалите го заобикалят. Просто тогава цените са по-поносими. Мартин също така дава ценни съвети за оцеляване в непозната страна. Например, не разчитайте само на дебитната или кредитната си карта, ами винаги носете сума в брой, равна на цената на самолетен билет до България. И преди да се гмурнете в екзотиката, предупредете банката си, че отивате там. Иначе рискувате да ви блокират картата. Не е зле да уведомите и Външното министерство за местонахождението си в случай на бедствие или размирици. 

Когато говорим за рая на земята, кътам няколко заподозрени адреса, но един задължително изпъква – Хавай. Дори самото име звучи като въздушна въздишка. Там дори вулканите са ласкави и можеш да караш АТВ по кратера, хората са дружелюбни, а климатът – без забележки. Цяла година температурата кръжи около 28 градуса.

Татяна Трайкова споделя още от омаята на хавайските острови. Освен организатор на събития, тя е деен член на КГБ – Клуб на готините баби. В него носителките на титлата Мисис Баба се събират да вършат добри дела като подпомагане на студенти със специфични нужди или подкрепа на параолимпийци.


Снимките в галерията са на Радомира Михова, Татяна Трайкова, Мартин Миланов и Ирина Люцканова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30