Габровският театър очаква публиката си с широко отворени врати в Нощта на театрите

Снимка: theatresnight.org

Традиционната вече и за България Нощ на театрите тази година е на 16 ноември. Нашата страна се присъедини към европейската инициатива през 2013 година с идеята да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – независимо от коя страна на сцената са. Тази година събитието ще премине под наслов „Tи променяш играта. Играта променя теб“.

В седмата Нощ на театрите участват 18 български града – така София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен ще се превърнат в „сцени“ за над 170 представления, пърформанси, дискусии, изложби, “отворени врати”, театрални пътешествия и срещи зад кулисите, концерти, ателиета и други артистични прояви, които ще очакват своята публика през целия ден до късно през нощта. 

В Габрово Нощта на театрите ще започне с „Ден на отворените врати“ в театъра и ще завърши с вечерно представление на „Свекърва“ – постановка на Петринел Гочев по прочутата пиеса на Антон Страшимиров. Началото на спектакъла е от 19 часа, но преди това Драматичният театър „Рачо Стоянов“ ще посрещне посетители три пъти в съботния ден, които ще бъдат организирани в три групи за обиколка зад кулисите, а техен гид из скритите кътчета на театъра ще бъде актьорът от габровската трупа Любен Попов. Така посетителите ще се запознаят с различни дейности, свързани с подготовката на едно представление. Ще видят за първи път отблизо кой какво прави и за какво отговаря преди началото на спектакъла – как се изгражда декор за представление, как се прави сценичен грим и прическа, как се подготвят костюмите за даден спектакъл, ще участват в пробите на осветлението и озвучаването на постановката. За всяка група са предвидени различни дейности от работния процес на театъра преди представление, които няма да се повтарят при обиколките. 

С каква програма се включва в Нощта на театрите Габровският драматичен театър „Рачо Стоянов“, разказа в „Артефир“ режисьорката Ана Батева. Ана е родена в Скопие, но е завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Пламен Марков и вече няколко години живее и работи в нашата страна, а отскоро стана част от екипа на Габровския театър. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.