За приемната грижа и спасителите на детството в България

Мирослав Долапчиев: Всичко започва от неразбирането на държавата за приоритета на приемната грижа

| обновено на 15.11.19 в 14:10
Снимка: napg.eu

Приемната грижа спасява детството. Около 2000 са приемните родители у нас, около 2000 са изоставените деца на година. Какво мотивира доброволната и професионална приемна грижа? Защо приемните родители нямат социална сигурност у нас? 

На 15 ноември в хотел „Балкан“ ще бъдат връчени наградите „Спасители на детството“ за принос в развитието на приемната грижа в България. Отбелязва се и 10-ата годишнина от създаването на Националната асоциация за приемна грижа. 

Националната асоциация за приемна грижа е единствената българска неправителствена организация, учредена от приемни родители и професионалисти, които вярват, че за хиляди деца без родителска грижа в България най-добрата алтернатива за живот извън институция е приемното семейство. 

В "Нашият ден" Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ и приемен родител, коментира:

"С годините организацията се превърна в общество на хора, които създават процеси, налагат политики, създават услуги, които да подкрепят и да развиват приемната грижа, въпреки всичко. А това е много, защото реално в България има огромен недостиг на приемни родители. 

Всичко започва от неразбирането на държавата за приоритета на тази нужда. 

Ива Дойчинова, Мирослав Долапчиев и Мария Благоева (отляво надясно)Това е нужда на нашето общество, на самата държава. Нуждата децата ни да живеят в здравословна семейна среда, въпреки невъзможността да бъдат при собствените си родители. И тази услуга се нарича приемна грижа. Тя не е приоритет за държавата, тя е наложена от Европа и докато държавата не приеме като собствена и не инвестира в приемната грижа, никога няма да се получи както трябва", подчерта Мирослав Долапчиев.

Мария Благоева, приемен родител, определи отношението като най-болезнено:

"Едно недооценяване на ролята на приемната грижа, да не кажа подценяване. Виждате какви брожения, изправяне на организирани общества срещу приемната грижа, които, според мен, просто не са наясно за какво става въпрос. Таз версия, която се лансира между хората, че някой ще им вземе децата... 

Приемните родители не взимат деца, приемните родители се грижат за деца, които имат нужда от помощ и чиито биологични родители в този момент имат нужда от подкрепа.

Приемната грижа прекъсва този порочния кръг и създава други ценности и това е полезно за цялото общество, сподели Мария Благоева.