Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За приемната грижа и спасителите на детството в България

Мирослав Долапчиев: Всичко започва от неразбирането на държавата за приоритета на приемната грижа

| обновено на 15.11.19 в 14:10
Снимка: napg.eu

Приемната грижа спасява детството. Около 2000 са приемните родители у нас, около 2000 са изоставените деца на година. Какво мотивира доброволната и професионална приемна грижа? Защо приемните родители нямат социална сигурност у нас? 

На 15 ноември в хотел „Балкан“ ще бъдат връчени наградите „Спасители на детството“ за принос в развитието на приемната грижа в България. Отбелязва се и 10-ата годишнина от създаването на Националната асоциация за приемна грижа. 

Националната асоциация за приемна грижа е единствената българска неправителствена организация, учредена от приемни родители и професионалисти, които вярват, че за хиляди деца без родителска грижа в България най-добрата алтернатива за живот извън институция е приемното семейство. 

В "Нашият ден" Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ и приемен родител, коментира:

"С годините организацията се превърна в общество на хора, които създават процеси, налагат политики, създават услуги, които да подкрепят и да развиват приемната грижа, въпреки всичко. А това е много, защото реално в България има огромен недостиг на приемни родители. 

Всичко започва от неразбирането на държавата за приоритета на тази нужда. 

Ива Дойчинова, Мирослав Долапчиев и Мария Благоева (отляво надясно)Това е нужда на нашето общество, на самата държава. Нуждата децата ни да живеят в здравословна семейна среда, въпреки невъзможността да бъдат при собствените си родители. И тази услуга се нарича приемна грижа. Тя не е приоритет за държавата, тя е наложена от Европа и докато държавата не приеме като собствена и не инвестира в приемната грижа, никога няма да се получи както трябва", подчерта Мирослав Долапчиев.

Мария Благоева, приемен родител, определи отношението като най-болезнено:

"Едно недооценяване на ролята на приемната грижа, да не кажа подценяване. Виждате какви брожения, изправяне на организирани общества срещу приемната грижа, които, според мен, просто не са наясно за какво става въпрос. Таз версия, която се лансира между хората, че някой ще им вземе децата... 

Приемните родители не взимат деца, приемните родители се грижат за деца, които имат нужда от помощ и чиито биологични родители в този момент имат нужда от подкрепа.

Приемната грижа прекъсва този порочния кръг и създава други ценности и това е полезно за цялото общество, сподели Мария Благоева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00

Редките белодробни заболявания – възможности и предизвикателства

Световният ден на пулмоналната хупертония се отбелязва всяка година на 5 май. Lege Аrtis насочва вниманието на слушателите към редките белодробни заболявания. За предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и медицинските специалисти у нас, говорят Наталия Маева , председател на Българското общество на пациенти с белодробна хипертония..

публикувано на 08.05.24 в 14:00
Мила Минева

Младите хора искат идеологически ориентири – това е начинът да знаят как и какво избират

Социолозите ни изследват по това, което им казваме. Често ги обвиняваме, че представят един повърхностен и неверен обществен образ. Оскар Уайлд, от друга страна, е казал: "Само повърхностните хора не вярват на повърхността." Пред прага на поредните избори в "Нашият ден" разговаряме със социолога Мила Минева за ценностните грешки, които..

обновено на 08.05.24 в 12:12