Ловът не е само стрелба

Природозащитници се борят за възстановяване на популацията на елени в Източните Родопи
Снимка: Еленица Маринова

Ловците и риболовците често биват обвинявани, че били убийци, консуматори и какви ли още не лоши хора. На такива нападки сме отговаряли с примери от живота, които показват точно обратното – че ловците помагат на животните и се грижат за оцеляването им. Така ще направим и през тази седмица. Нашият консултант Росен Мирчев и негови колеги от страната ще ви разкажат за разселването на елени, което в момента провеждат ловните стопанства в различни райони.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лош ден или калпав ловец

На петък, 13-о число, му е излязло лошо име. Такъв ден обаче не би трябвало да е пречка за ловците, понеже излетите обикновено са в събота и неделя. А дали за неуспеха в лова причина е денят или човекът с пушката – за това ще ви оставим да размислите сами. В набедения за фатален ден за несполуките си ще ви разкажат ловци от различни краища на страната,..

публикувано на 13.12.19 в 16:35

Нобелови и Антинобелови награди 2019

В седмицата, в която на деня, когато се навършиха 123 години от смъртта на Алфред Нобел, бяха връчени тазгодишните Нобелови награди, коментираме Нобеловите премии в трите категории: за химия, физика, физиология или медицина. Правим го заедно с химика Божидар Стефанов и астрофизика Владимир Божилов. Като част от ретроспекцията на отиващата си година си..

публикувано на 12.12.19 в 17:05

Пасивната агресия как да я познаем, как да реагираме

Познавате ли хора, които искат нещо от вас, но не го казват пряко. Очакват вие да се сетите и се държат обвинително и изискващо. Обвинителният тон е най-ясният индикатор на пасивна агресия. Също стаеният упрек, цупенето и дистанцираното държание. Както всяко друго взаимоотношение – и за пасивната агресия са нужни двама.  Пасивно агресивният човек..

публикувано на 12.12.19 в 15:35
Михаил Неделчев, Румен Леонидов и Георги Борисов

Премълчаната история на българите от Македония според Георги Томалевски

Кой е Георги Томалевски? Брат му Наум (1882-1930) е виден деец на ВМРО, а Димитър (1892-1964) – член на Македонския младежки съюз и участник в борбите на ВМРО. Животът на Георги е белязан от четири въстания и четири войни. На 2 декември 1930 г. по нареждане на Иван Михайлов в двора на собствения му дом е убит брат му Наум. Убиецът Владо Черноземски стреля..

публикувано на 11.12.19 в 17:15

Застрашените уралски езици

Застрашени от изчезване са не само езиците на далечни островни общности, индиански племена и обитатели на непроходимите тропически джунгли. Сравнително близо до нас в посока север-североизток все още се говорят, макар и от много малко хора, редки езици от семейството на уралските. Наричат се така заради предполагаемото място на възникването им. Родствени..

публикувано на 11.12.19 в 09:40