Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбите „Finale“ и „Thank you, Mr Ruf!“

10
Изложбата „Finale“ в галерия „Структура“
Снимка: Диана Попова

В историята на съвременното българско изкуство Гауденц Б. Руф заема особено важно място. С еднакъв акцент и върху „особено“, и върху „важно“. Още като посланик на Швейцария в България – от 1995 до 2000 г. – той периодично превръща резиденцията в галерия. Представя изложби на съвременни български художници. И дори в една годишна анкета на в. „Култура“ резиденцията на швейцарския посланик се класира на едно от челните места по... галерийна дейност. От 2007 досега той намира различни форми за подкрепа на съвременното българско изкуство. Една от най-важните е годишната награда, която основава и с която дава сериозен творчески импулс на няколко поколения художници.

Изложбите „Finale“ в галерия „Структура“ (24 октомври – 11 декември 2019) и „Thank you, Mr Ruf!“в галерия Credo Bonum (24 октомври – 24 ноември 2019) ознаменуват дейността на Гауденц Б. Руф като колекционер и меценат.

За тях говорят Мария Василева и Весела Ножарова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29