Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Писма до Лазар“ от Владислав Христов

„Новата книга на Владислав Христов възпира залеза на съвременната българската поема. Авторът ни показва мощно метафорично мислене, което задвижва модернистката центрофуга за производство на смисъл. Текстовете са спомен за онези изстъпления на модернизма, които ни свързват с небесата – спомен и желание за красота, невъзможност, за щурм в промяната на съзнанието“ – пише Марин Бодаков за книгата.

Владислав Христов е роден през 1976 г. в Шумен. Работи като журналист и фотограф. Носител е на множество отличия от български и международни конкурси за поезия, кратки прози и хайку. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Член e на "The Haiku Foundation". Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация "Frogpond", Световния хайку клуб "World Haiku Review" и др. През 2016 г. негови хайку влизат в обучителната програма на университета Кумамото, Япония. Съставител е на първия учебник по хайку на български "Основи на хайку”. Текстовете му са превеждани на 17 езика. Издадени книги: "Снимки на деца" (кратки прози, 2010), "Енсо" (поезия, 2012), "Фи" (поезия, 2013), "Германии" (поезия, 2014), "Обратно броене" (поезия, 2016), "Продължаваме напред" (публицистика, 2017), "Germanii" (поезия, немско издание, 2018), "Комореби” (поезия, 2019).

Премиерата на поетичната книга „Писма до Лазар“ от Владислав Христов ще бъде в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София, на 27 ноември 2019 г., 18:30 часа.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Смелост за истината": 40 години от смъртта на Мишел Фуко

Философията може да бъде разглеждана като разговор с нашите предци. "Смелост за истината" е събитието, с което ще бъде отбелязана 40-годинината от смъртта на Мишел Фуко – един от най-значимите и цитирани философи на изминалия век. За съвременното звучене на Фуко и предстоящото събитие в "Нашият ден" разказва проф. Стоян Ставру от секция..

публикувано на 18.06.24 в 11:16

Стефания Колева и Деян Ангелов гарантират смях с ново представление

Взаимоотношенията между мъжете и жените са неизчерпаем извор на хумористични ситуации, в които всеки може да се припознае. Как стендъп постановката "Без гаранция" успява да представи по автентичен, смешен и неповторим начин тази вечна тема разказват актьорите Стефания Колева и Деян Ангелов .   "Заповядайте да видите това представление,..

публикувано на 18.06.24 в 10:19

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54