Всички сме чували неособено оригиналната американска поговорка „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада“. Там, където отиваме днес, от лимоните правят лимончело и се гордеят, че отглеждат единствен и неповторим сорт от киселия плод. За любителите на митологията ще кажа две думи „Сцила и Харибда“. Ако все още не сте се досетили, става дума за Калабрия. Онази област на Италия, разположена на върха на Ботуша. В студиото е Роза Кузмано, генерален секретар на Италианската търговска камара в България.
Вкусното представяне „Калабрия – храна и туризъм“ току-що завърши в София, но Роза сподели много питателни подробности. Тя разкри, че всяка година избират една област, която да представят у нас. Този път е не особено популярната като туристическа дестинация Калабрия. А това е италианската област, в която легендата разказва, че навремето лекували ухапването от паяка тарантула с изтощителни танци, докато отровата напусне тялото. Така се родила тарантелата.
От Италианската търговска камара в България доведоха готвач, носител на една звезда Мишлен, специално за Дните на Калабрия – храна и туризъм.
До този момент доста говорихме за храна, вино и природни красоти. Сега ще ви отведа за десерт в градската джунгла на Манила. По тесните тротоари на Чайнатаун във филипинската столица е изнесена всякаква стока. За изобилието от незнайни храни може да се напише цял трактат. Но и обстановката е не по-малко причудлива. На стол направо на тротоара масажират раменете на полугол младеж, на съседния ъгъл подстригват и правят маникюр, а пред близката сладкарница… бодат нечия глава с игли. Улична акупунктура!
Уж влизаш в ресторант, а попадаш в романтично патио, където от стените надничат характерни испански фрески, но ти сервират класически китайски гозби, увенчани за десерт с типично филипинския специалитет „хало-хало”. В превод означава „разбъркано-разбъркано”.
Във висока стъклена чаша сипват парченца ананас, банани в сироп, оризови сладки, всякакви плодове в кокосово мляко, ядки, кокосова вода, късчета желе, консервиран зрял фасул, конфитюр от виолетов сладък картоф и натрошен лед. И за да е пълно ошашавянето от цветове и вкусове, най-отгоре бодват топка сладолед. Задължително извършвате действието от заглавието на сладкиша, преди да започнете да му се наслаждавате.
Другата изключително популярна на Филипините напитка-десерт се нарича Буко. Тя е смесица от кокосово мляко, вътрешната мека част на кокосовия орех, захар и, разбира се, натрошен лед. Всичко това се разбива в блендера, докато не се получи гъст, разхлаждащ и много вкусен коктейл.
Досега ходихме по света, време е светът да дойде при нас. И ще го направи – на 25 януари, когато за ТЕД-екс Витоша в НДК ще се стекат лектори от всички кътчета на планетата. Разговарях с организатора на събитието Ирена Комитова и я помолих най-напред да изясни какво е това ТЕД – платформа за идеи. За представяне на технологии, забавления и дизайн, а днес вече включваме почти всички теми – от наука и бизнес до глобалните проблеми на света. Лекциите на TED се превеждат на над 110 езика, разпространяват се безплатно в интернет и са една от най-богатите съкровищници на идеи, създадени до момента.
TEDxVitosha е нашето събитие в София, което е посветено на разкриването на скритите истории на града и страната ни, както и на международната общност от чужденци, живеещи тук и нарастваща ежегодно.
Заинтригувахте ли се? Един от вас може да спечели два билета за ТЕД-екс Витоша и личен разговор на кафе, обяд или вечеря с предпочитан от него лектор.
За целта трябва да изберете някой от лекторите и да напишете името му под поста за TEDx на страницата на Покана за пътуване. Всяка седмица имате право да давате вот за своя любимец по веднъж. На 25 декември ще изтеглим името на най-настойчивия късметлия като коледен подарък.
Татяна Трайкова носителка на титлата Мисис Баба и организатор на събития разказва за Еквадор и най-високата столица в света - Кито (4000 метра). Тя е посетила и джунглата, както и едно още по-високо място, откъдето се вижда централният град като на длан.
Всяко пътешествие е вдъхновение… за следващо пътуване. Но за младата дизайнерка Диляна Матеева посещението на различни места ражда нови колекции. Тя стана първият български моделиер, участвал на Атинската седмица на модата с линия, замислена на Мавриций. Затова я е кръстила „Островът на спокойствието“. Освен това Диляна асистира на световния фотограф на „Вог“ Оми Чоудури, когато той снима на Балканите.
На мнозина от слушателите критиката на младата дизайнерка Диляна Матеева за подредбата на картините в Лувъра може да се стори твърде екстравагантна, но посещението във Франция я е вдъхновило за нова колекция, посветена на боркините за правата на жените Симон дьо Бовоар и Олимпия дьо Гуж.
Снимките в галерията са на Италианската търговска камара в България, Магдалена Гигова, Татяна Трайкова, Диляна Матеева, Ирена Комитова
Какви са ползите от това да прекарваш част от времето си в гората. Японският автор Цин Ли ги е формулирал толкова точно, че в Страната на изгряващото слънце са станали официална държавна политика, а д-р Павлина Михайлова бе в Естония като част от обучаваща програма за прилагане на същия оздравителен метод. Гостенката в "Покана за пътуване" е..
Книгата на Ива Станоева "Документи, времена, облекло. Народни костюми в Княжество България" излезе от печат неотдавна. Тя е посветена на ценен извор за историята на традиционното облекло от 1888 - 1889 година, съхраняван във фонда на проф. Иван Шишманов при Научния архив на Българската академия на науките. Той съдържа рапорти на окръжни управители,..
Българска картографска асоциация, със съдействието на Университета по архитектура, строителство и геодезия, организират 14-и Национален конкурс за детска географска карта. Той е като част от Международния конкурс за детска карта "Барбара Печеник" 2025, съгласно условията, определени от Международната картографска асоциация (МКА). "БНР подаде една..
Екатерина Арсова гостува в "Покана за пътуване" още докато беше студентка по ветеринарна медицина. Тогава тя разказа какво е да си доброволец в приют за слонове в Тайланд и как е правила педикюр на огромното животно. В живота ѝ настъпиха доста промени – вече е с титлата доктор пред името си, което след сватбата се сдоби с тире. Но любовта ѝ към..
Как се става шампион по математика е трудно да се опише и няма рецепта, но в основата е трудолюбието. Думите са на Любомир Любенов преподавател по математика с над 40 годишен опит от Стара Загора и основател на състезанието "Математика без граници". "Човек трябва да трупа знания и умения в полза на хората, и да стане шампион да не е целта...
През далечната 1967 година легендарният диригент Димитър Димитров слага началото на Декемврийските музикални дни в Стара Загора. След откриването на новата..
"Някой бе казал, че за да излезе една култура в света, трябва да e през вратата, а не през прозореца. А ние често излизаме през прозореца, забравяйки хола,..
В рубриката "Културен отпечатък" на Рождественското издание на "Terra Култура" се върнахме назад във времето, за да си припомним как са отбелязвали Бъдни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg