Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест въпроса без отговор от комисията по културата и медиите

Снимка: Иван Русланов

Преди седмица по инициатива на комисията по културата и медиите в НС бе създадена работна група за промени в Закона за радио и телевизия. Заседанията на тази работна група обаче не са публични и никой не може да разбере какви промени в Закона за радио и телевизия се подготвят. Тъй като една от функциите на обществените медии е да информират обществото за всички намерения за законодателни промени, потърсихме пресцентъра на ГЕРБ, откъдето ни отказаха събеседник – член на комисията по културата и медиите, с когото искахме да обсъдим предстоящите промени. По тази причина в студиото на програма "Христо Ботев" нямаше представител на комисията по културата и медиите, но въпросите ни към тях все още стоят и ние ги зададохме днес в ефира.

Уважаеми народни представители и членове на комисията по културата и медиите, бихме искали да ви попитаме:

1. Кой избра състава на работната група, която ще даде предложения за промени в Закона за радио и телевизия?

2. Каква е медийната компетентност на юристите на Телевизия СКАТ и Канал 3 за функцията на обществените медии? При положение че Телевизия СКАТ е санкционирана от СЕМ 40 пъти за периода 2003-2018 година за език, който не отговаря на журналистическите стандарти?

3. В качеството си на какви медийни експерти присъстват г-н Валери Симеонов, лидер на НФСБ, зам.-председател на НС и собственик на телевизия СКАТ, както и депутатът от същата партия (НФСБ) Христиан Митев?

4. Защо в работната група е поканен бивш генерален директори на БНР, а не временно изпълняващият длъжността генерален директор Антон Митов или пък член на Управителния съвет на радиото?

5. Само на територията на София има 3 университета, в които се преподава журналистика и медийно право. Защо в работната група не присъства нито един утвърден медиен експерт в лицето на университетски преподаватели или експерти с опит в европейското законодателство, свързано с обществените медии?

6. Защо заседанията, както и решенията на новосъздадената работната група, не са публични и до тях нямат достъп журналисти както от обществените, така и от други медии? Ако промените в ЗРТ засягат обществените медии, би следвало обществото да знае за намеренията на работната група.

Въпросите ни ще бъдат валидни във всяко едно издание на „Мрежата“ и предаването ни е отворено за обсъждане на всеки един от тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Кой заплашва българските журналисти

Тази седмица Асоциацията на европейските журналисти – България и Съюзът на българските журналисти излязоха със становища и открито писмо (АЕЖ) до премиера Бойко Борисов, в което настояват „натискът над журналисти да бъде спрян“, като се позовават..

публикувано на 23.11.19 в 14:48
доц. Жана Попова

Доц. Жана Попова: Живеем в ситуация, в която да зададеш въпрос е проблем

Тази седмица Конституционният съд обяви за неправомерни промените в Закона за защита на личните данни, засягащи работата на медиите. Къде е балансът между свободата на словото и защитата на личните данни, коментира доц. Жана Попова, преподавател във..

публикувано на 23.11.19 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна,..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от..

публикувано на 15.07.24 в 08:50