Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой заплашва българските журналисти

Снимка: БГНЕС

Тази седмица Асоциацията на европейските журналисти – България и Съюзът на българските журналисти излязоха със становища и открито писмо (АЕЖ) до премиера Бойко Борисов, в което настояват „натискът над журналисти да бъде спрян“, като се позовават на два случая от последния месец: свалената от ефир журналистка във варненска телевизия и случая с журналистката от БСТВ Нора Стоичкова в НС.

За етиката във взаимоотношенията между властта и медиите и как натискът върху журналисти може да бъде спрян, своя коментар в предаването „Мрежата“ направиха Светослав Терзиев, преподавател във ФЖМК и член на Управителния съвет на СБЖ, и Илия Вълков, зам.-председател на АЕЖ – България.

Илия ВълковСпоред Илия Вълков: "Ние наблюдаваме едно системно поведение от страна на изпълнителната власт и на политиците, които се отнасят, меко казано, арогантно към колегите журналисти, които отразяват тяхната работа. Явно политиците се чувстват в толкова комфортно поле и толкова комфортна зона са успели да си създадат, че вече дори не искат да отговарят на въпроси, на които би трябвало да отговарят. И донякъде ние, журналистите, сами си направихме това нещо, защото през годините позволихме такова отношение, отблъснахме нашите читатели, зрители и слушатели. Преди поне те заставаха на страната на журналистите, защото вярваха, че малко или много журналистите работят в техен интерес, а не от страната на политиците."

Виждаме едно арогантно поведение не само от страна на хора, които са в политиката, но и от представители на едрия бизнес

"Това, че някой в даден момент се чувства в пълната си сила да бъде по-груб, да не се съобразява с мнението на другите участници на обществените и публични дебати, това означава, че принципите на т.нар. "демокрация", в която вярваме, че ние живеем, не работят. Има нещо счупено и развалено. Защото във всеки дебат и спор има различни гледни точки. И е редно да се уважават, без да бъде погазвано достойнството на която и да било страна. Тук не става въпрос за ценности, морал – думи, които по един или друг начин също се изтъркаха през последните години и нямат никаква себестойност. Говорим за професионални принципи. Принципи, които трябва да има всеки един министър, премиер, представител на прокуратурата, на съдиите. И от там нататък следва грубото отношение и винаги ще има обидени от този процес. Защото управляващите и силните на деня не понасят каквато и да било критика", смята Илия Вълков.

Светослав Терзиев"Ние никога няма да омръзнем да говорим по тази тема на обществото, защото то има нужда от свобода на словото", подчерта Светослав Терзиев:

А свободата на словото не се извоюва еднократно, тя е постоянна борба

В момента, в който управляващите усетят, че контролират словото, те ще се възползват от него за сметка на обществото. Това е една перманентна борба и ние не трябва да се отказваме от нея. А какъв е новият контекст? Продължаващото усилие да се ликвидират медии, които не са в обхвата на контрола на управляващите. Има такива все още в България, не са много, и целта е да се прекрати тяхното съществуване или поне да се трансформират в това, в което се трансформираха 90 процента, че и повече от българските медии – в угодници на властта."

За работната група към комисията по културата и медиите

"Фактът, че са в кабинети, в случая кабинета на генералния директор на телевизията г-н Кошлуков, изолира само по себе си участието на обществото и медиите като негови представители. Това са затворени врати. Но доколкото участниците все пак са представители на организации, които имат отношение към медиите, няма как всичко да остане на тъмно и тайно. То излиза. И се вижда, че целта е по-нататъшното настъпление над свободата на словото в България и ограничаване на възможността на медиите да работят независимо." – категоричен е Светослав Терзиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Шест въпроса без отговор от комисията по културата и медиите

Преди седмица по инициатива на комисията по културата и медиите в НС бе създадена работна група за промени в Закона за радио и телевизия. Заседанията на тази работна група обаче не са публични и никой не може да разбере какви промени в Закона за..

публикувано на 23.11.19 в 14:08
доц. Жана Попова

Доц. Жана Попова: Живеем в ситуация, в която да зададеш въпрос е проблем

Тази седмица Конституционният съд обяви за неправомерни промените в Закона за защита на личните данни, засягащи работата на медиите. Къде е балансът между свободата на словото и защитата на личните данни, коментира доц. Жана Попова, преподавател във..

публикувано на 23.11.19 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство - как да бъде идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит, от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ...

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг..

обновено на 23.04.24 в 13:24