Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Имало една война“ в Народния театър

Снимка: nationaltheatre.bg

„Имало една война“ е народна драма, която се развива в рамките на седмица, каза в „Артефир“ Анри Кулев, режисьорът на новия игрален филм, който тази вечер ще има своята премиера в Народния театър от 19 часа.

Филмът проследява пътя на хората към Сръбско-българската война от 1885 година. Действията на фронта са само фон на драмата, която се развива в душите на участниците във войната и техните близки.

Сценарият е на Влади Киров. А сред актьорите, които пресъздават живота и емоциите на хората от онази епоха, са Бен Крос, Луиза Григорова-Макариев, Самуел Финци, Севар Иванов, Иван Бърнев и Филип Аврамов.

За изграждането на военния сюжет и за сложния ход на киното Анри Кулев разказва в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт на "Мистерията на българските гласове"

Изпълнителките от световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова подготвят нова изненада за почитателите си в България и по света. Великденски концерт с обредни и ритуални песни от репертоара на състава, който ще се излъчва и онлайн с билети, ще зарадва публиката на 22 май в столицата в артцентър "Сити..

публикувано на 10.05.21 в 16:19

Списъкът на избавлението

Дружеството на банатските българи у нас „Фалмис“ чества на 16 май паметта и единството „Списъкът на избавлението“ по повод 80-годишнината от извеждането на 1100 военнопленници, етнически българи от Македония, Западните покрайнини и Сръбски Банат от германски лагер през 1941 година.  Събитието е организирано от Дружеството на банатските българи, съвместно..

публикувано на 10.05.21 в 16:15
Доц. д-р Веселина Вачкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей - Перущица – за мисията и за днешния ден

„Перущице бедна, гнездо на герои, слава! Вечна слава на чедата твои... ...Слава теб, че ти се одържа до крайност и бори се в пушек, и падна със сияйност. ...“ Понякога не са нужни много думи, за да се разкаже за мечтите и надеждите на един народ, в дни на обреченост и време – без бъдеще. Един голям поет, в няколко стиха, пренася в днешния ден духа на..

публикувано на 10.05.21 в 14:15

Културата на бързи обороти – 26 април - 9 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 26 април до 9 май. Това са някои от акцентите в предаването от девети май: Политическата поезия стана тема в "Артефир" в понеделник. Беше представено новото издание на сатиричната поема на Стоян Михайловски „Книга за българския..

публикувано на 10.05.21 в 12:15

Седем изкуства под един покрив – как и къде

Проект събира седем дебютиращи артисти и техните изкуства под един покрив по една и също време. Как се случва това, без да има конфликти? Как изобразителното изкуство, музиката, литературата, театърът, киното и фотографията и танцът, могат да се съчетаят в едно и също събитие? Темата коментира в “Нашият ден“ Сирма Кунчева ,..

публикувано на 10.05.21 в 10:16