Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графичественият Иван Газдов

Снимка: БГНЕС

Проф. Иван Газдов представи в галерия "Академия" две от своите книги – "Двама в Алабама (Алабала)" и "Графичествен". "Графичествен" е рисувана биография от 111 рисунки с обяснение. Стилът "графикатура" не е комбинация от графика и карикатура, а от графика и тур – пътешествие, т.е. графично пътешествие, споделя авторът и допълва, че неговият графичен почерк е стремежът му да има изкуство и само изкуство, "което значи, че вътре нещата са организирани около формата на графиката, това е моята цел и занимание. Сюжетът е само една уловка".

Проф. Газдов гостува в "Артефир" и разказа за своята рисувана анотирана биография:

Общото между "Графичествен" и "Двама в Алабама (Алабала)"

"И двете книги се отнасят до изобразителното изкуство, до начина на създаването на изображението, и то на моето изображение, следствие на стабилен и продължителен труд, който е абсолютно целенасочен."

Стилът като догма   

"Моето изкуство, може би повече от 50 години, постепенно от художествен стил се превърна в догма за мен лично. Е, развитието му е моята надежда и желание." 

За понятието и практиката "Графикатура", играта на думи, рисуването с думи

"Тези вицове, с които си служим в изображението, и особено в плаката, нямат нищо общо с вицовете с думи. Един виц с думи може само да бъде наподобен с избор на визуални средства, не може да бъде илюстриран директно. Има варианти на пословици, мъдрости, поговорки."

Непрестанно усъвършенстване на това, което е съдържанието на една графика

"Доста фатално за един график е, че графиката няма цвят, тя е черно-бяла. Един чужбински галерист ми беше казал, че "хората обичат питореска", шареното и т.н. Мен не ме интересува какво обичат хората, аз искам да ги накарам да обичат това, което аз правя, и то по начина, по който го правя."

Няма лична история в "Двама в Алабама"  

"Целият роман, всички истории са написани като че са се случили – ден по ден. Едно буквално описание... Даже мои познати са ме питали: "Е как така не сме разбрали, че си ходил в Америка"... И така е заиграването с думата, от там дойде. Книгата е за представянето на изкуството, за неговата социализация. Смесвам и доста фантастични елементи, които могат да представят едно особено чувство на контактност между графика и публика."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За музикалната поема "Рилският пустинник" и нуждата от духовна храна

По повод 100-годишнината от освещаването на храм-паметник "Св. Александър Невски" на 26, 27 и 18 юли пред Патриаршеската катедралата ще бъде представен концерт-спектакълът "Рилският пустинник".  За духовната музикална поема и необходимостта от духовен компас в едно смутно време в "Нашият ден" говори отец Кирил Попов – композитор, диригент,..

публикувано на 09.07.24 в 11:13
Лъчезар Тошев (вляво) и Емил Янев

Там, където Дунав студен край Тракия минава

В епизод 549 "Трамвай по желание" поставя на вниманието на своята публика една от най-значимите фигури на Ренесанса Пиер дьо Ронсар. През тази година светът отбелязва 500 г. от рождението на великия поет, вдъхновител на Плеядата, знаменитото поетическо обединение във Франция през XVI в., и радетел за обновлението на френския език. Любопитно е, че..

публикувано на 09.07.24 в 10:10
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: Азбука, език, идентичност

За Кирило-Методиевото дело, Международната конференция "Азбука, език, идентичност" и съхранението на българската култура извън пределите на България – разговор в "Нашият ден" с проф. Красимир Станчев , виден славист, преподавател по славянска филология в Трети римски университет и академик от Академия "Амброзиана" в Милано.   Двудневният..

публикувано на 09.07.24 в 09:36

Глухите деца влизат в приказния свят чрез театър

Театралният видеопроект "Изиграй ми приказка" провокира любопитството на глухите деца към художествената литература и изкуството. Повече за проекта, неговите цели, както и за очакваните резултати в "Нашият ден" разказва Албена Тагарева , директор на фондация "Арт бюро", инициатор на проекта. Етапите на проекта "Изиграй ми приказка" са..

публикувано на 09.07.24 в 08:36
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57