Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българското кино се нуждае от специален фонд

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Филмовата общност в страната е готова за протести. Това беше обявено в две писма, изпратени до Министерство на културата и подписани от 120 режисьори, оператори, продуценти и други представители от сферата. Поводът – публикуваният държавен бюджет и актуализираната 3-годишна прогноза за периода 2020–2022 година.

В тях липсва каквото и да е увеличение на субсидията за българската филмова индустрия, а също и конкретни въпроси, свързани с реформата в киното. Според финансовия експерт Диана Андреева само програма филмово изкуство не е с увеличен бюджет за 2020 година и въпросът не може да бъде разрешен с целеви субсидии от централния бюджет. 

Целите, които филмовата общност си поставя, са изменение на Закона за филмовата индустрия, които министерството връзва с финансовите стимули. Но българското кино не може да ги използва. Диана Андреева смята, че то има нужда най-вече от специален фонд – система, възприета от европейските страни.  


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.