Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчезналата музика на България

2
Снимка: Rawpixel

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с множество други записи, които не минаха дигиталния праг. 

Изчезналата музика на България е темата на „Нашият ден“ заедно с търсещите я музиканти. 

Певецът и басист Васил Гюров разказва за издирването на изчезнали в предишни десетилетия записи. А авторът на книгата „Аз бях DJ” Васко Громков ни потапя в забравената история на българската музика. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Иван Дуриданов за тракийските географски имена

Последните 30 години обогатиха речника ни с доста нужни заемки, ненужни чуждици, някои нови думи, още повече нови значения и словосъчетания. Някои от тях останаха в активна употреба, други отлетяха в небитието. Има обаче една категория думи, които ние, както и живелите по нашите земи, познаваме и употребяваме не от години, не от десетилетия,..

публикувано на 12.04.24 в 09:58

Радой Ралин: Всяка една българска дума сама по себе си представлява атом поезия

Съвсем в началото на 30-те години ефирен живот на предаването "За думите" се роди идеята веднъж месечно да каня специален гост на предаването – човек с доказани постижения в полето на словото, но и с оригинална мисъл и ярко присъствие в обществения живот. Първият, към когото отправих покана без никакво колебание, беше изключителният писател,..

публикувано на 04.04.24 в 10:19
Станислав Стратиев

Станислав Стратиев: Обществен дебат не може да има, когато няма общество… гражданско общество

В продължение на няколко сезона предаването "За думите" се излъчваше всеки работен ден от седмицата с различна тематика и събеседници и в много кратък формат, който обаче позволяваше да кажем и чуем твърде важни неща без излишни предисловия. Така беше и на 13 октомври 1997 г., когато гост на понеделнишката ни коментарна рубрика "В капана на..

публикувано на 01.04.24 в 16:05

Кръстан Дянков: Цял живот съм бил ограден с думи и потънал в думи

Една от изключителните личности, отдадени на духа и словото, истински майстори и познавачи на езика, с които ни срещнаха думите, беше Кръстан Дянков – изтъкнат преводач най-вече на американска литература от ХХ век, но също журналист, пишещ човек, тънък познавач и почитател на точното, изящно и живо слово. От него чухме и запомнихме, че, за да бъде..

публикувано на 20.03.24 в 17:08

Платих си димнината, остават ми мостнината и волоберщината

Не познавам човек, който с радост и въодушевление да очаква момента за плащане на данъци и такси. Можем да си представим, че така е било винаги, откакто съществуват подобни вземания. Със сигурност можем да го твърдим за времето XIII - XIV век, защото писмени документи подробно свидетелстват за различните налози, такси, данъци и глоби, с които..

публикувано на 15.03.24 в 15:39