Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт в памет на Николай Гяуров

Николай Гяуров
Снимка: ndk.bg

В началото на новия сезон в Софийската опера се състоя концерт, посветен на 90-годишнината на Николай Гяуров. На 29 ноември в НДК отново ще има събитие, посветено на големия български певец. Русенската опера пристига за събитието, като специално поканени са няколко световноизвестни баси, сред които Роберто Скандюци, Джакомо Престиа, Рафал Сивек, Симон Орфила, както и българите Димитър Станчев и Орлин Анастасов.

„Искаше ми се и двадесет баси да дойдат да пеят, защото поводът си заслужава. Всички баси по света биха дошли, уверявам ви. За жалост много от тях имат ангажименти“. Освен участник в концерта Орлин Анастасов ще бъде и водещ заедно с Елена Гяурова. На пулта ще застане Йордан Камджалов.

За да преживее публиката голямото изкуство на Николай Гяуров, Найо Тицин специално е подготвил документални кинокадри, показващи звездните мигове от изявите на великия български оперен артист. Той е и в основата на изготвянето на сценария и програмата.

„Най-лесно е всеки да излезе и изпее по една ария. Но когато имаме кадри и с Николай Гяуров, работата вече е по-особена и трябваше да потърсим тематично развитие на сюжета. Тежко им на тези, които ще трябва да пеят след него“ – продължава разказа си Орлин Анастасов и си спомня своята първа среща с Николай Гяуров, който дошъл на негов спектакъл в Бусето.

Разказа на Орлин Анастасов можете да чуете в звуковия файл.

За 90-годишнината на Николай Гяуров са подготвени още няколко събития – среща-разговор, две прожекции на филмирани опери и концерт с негово участие, и документален филм, а подробностите можете да видите на сайта на Националния дворец на културата.

Русенската опера ще има още едно гостуване в НДК. На 6 декември гост ще бъде световноизвестният баритон Лео Нучи. Концертът е посветен на 70-годишнината на театъра. 

„Самият Лео Нучи е добър наш приятел и с него сме работили в много от турнетата ни. Той отдавна казваше, че иска да дойде в България, тъй като през кариерата си е пял с много от нашите оперни певци” – каза Иван Кюркчиев, директор на операта. На сцената ще му партнира сопраното Анастасия Бартоли, а диригент ще бъде Джорджо Крочи.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се..

публикувано на 04.03.21 в 12:35

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, март 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 04.03.21 в 11:57
Пресконференция по повод премиерата на „Слугинята – господарка“

„Слугинята господарка“ на Перголези отново на Русенска сцена

„Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка“, който предлагаме на зрителите е „аксиома“ на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО . Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани. Очевидно..

публикувано на 04.03.21 в 10:05
Арсений Арсов

„Поетичен антракт“ – творчески импресии на Арсений Арсов

Книгата е събрала създадените през годините стихове на обичания варненски тенор Арсений Арсов. „Натрупах стихотворения, които са посветени на моето творчество, на ролите, които съм изиграл на сцената, на всички онези вълнения, които съпътстват оперния певец, мои лични преживявания от съприкосновението ми с природата, защото за мен и до ден..

публикувано на 04.03.21 в 09:05

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10