Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Югоизточна Азия и нейните красиви странности

БНР Новини
Цвета Брестничка
Снимка: Личен Архив

В това издание на "Географията на сетивата" – традиционната рубрика на предаването "Семейно радио", Ви срещаме с пътешественичката Цвета Брестничка. По думите ѝ нещо, което я прави най-щастлива, е фактът, че е майка на четири деца. В професионален план тя е част от "Асоциация родители", като основната ѝ задача там е подобряването на отношенията и диалога между училищата и семействата. Пътешествието, на което поемаме с нейния разказ, тя прави със своя съпруг, а дестинацията е Югоизточна Азия.

Страстта на семейството към пътуванията се ражда много рано, още преди да се появят децата. Първо двамата обикалят България, а след това идва ред и на пътувания на автостоп из държавите от социалистическия блок. После си купуват и мотопед "Симсон", който, спомня си Цвета, натоварен с двамата си пътници, спалните чували, палатката и целия багаж, не само че не можел да вдигне повече от 40-50 километра в час, но почти и не се е виждал от товара си. А след падането на границите, те започват да пътуват и из останалите европейски държави с кемпер.

В центъра на разговора ѝ с Ирина Вълчанова обаче остава скорошното пътуване в Югоизточна Азия, което става и повод за написване на книгата "В къщата на Пау Ама" – заглавие, вдъхновено от стихотворение на Ръдиард Киплинг. Всъщност тук не става дума за едно-единствено пътешествие. В продължение на няколко години съпрузите прекарват по два месеца в различни държави в Югоизточна Азия и се опитват да водят живот, подобен на този, който водят местните хора. Най-привлекателни за тях са не организираните екскурзии и туристическите забележителности, а цялостното потапяне в атмосферата, контакта с местната култура и докосването до колкото се може по-недостъпни дестинации. Освен по-интересен, този тип пътуване се оказва и по-евтин.

В серията от пътувания те посещават Малайзия, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Индонезия, Сингапур и Мианмар. В разговора ще чуете истории за екзотични места и животни, вулкани и коралови рифове, както и за различните обичаи и вярвания на местните хора, особено тези, свързани със смъртта и погребалните практики.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.