Хората с увреждания – приобщаване в действие

Храбър Натов-син, Виктор Христов, Храбър Натов и Диана Банчева (от ляво надясно)
Снимка: Росица Михова

Често наричахме хората с увреждания невидими. Те определено бяха такива. И някои от тях все още са, защото остават заключени в домовете си или специализираните институции. И обществото ни не знае нищо за техния живот. А те могат да работят, могат да творят, могат и да спортуват. Могат да носят и медали – както направиха нашите атлети от Спешъл Олимпикс България, които донесоха 19 медала от тазгодишното световно първенство в Абу Даби. 

За юридическата рамка, която урежда техните правата на хората с увреждания, и за грижите, които техните родители и близки полагат, и за ролята на НПО-тата в тези процеси разговаряхме със доц. д-р Стоян Ставру от БАН, който е и член на Съвета за наблюдение на българското законодателство за съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания; Галина Гончарова – културолог, гл. асистент в СУ „Св. Кл. Охридски“; както и Зорница Станева и Ивана Цветкова от Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество.


В „Познати и непознати“ наши гости бяха и председателят на Спешъл Олимпикс България Храбър Натов, Диана Банчева – програмен координатор, както и атлетите – медалисти, решителните хора Виктор Христов и Храбър Натов-син. Какво си казахме с тези невидими герои, за които в най-висша степен се отнася сравнението на живота с борба, чуйте в останалата част от предаването „Познати и непознати“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Капка Панайотова: Надявам се г-жа Сачева да не дойде и да си отиде като Дядо Коледа

България посреща Международния ден на хората с увреждания 3 декември с нов социален министър. Народното събрание гласува оставката на Бисер Петков и на неговия пост е номинирана досегашната зам.-министърка на образованието Деница Сачева. Готвят се..

публикувано на 03.12.19 в 11:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-вълшебните места са Андите и джунглата на Амазонка

Васил е любител на пътешествията, посещава 30 държави на 4 континента. Казва, че най-вълшебните места за него са Андите и джунглата на Амазонка. Пътуванията му го вдъхновяват да опознае нови култури и общества. Вярва, че човек не бива бързо да препуска..

обновено на 18.01.21 в 13:35
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната..

публикувано на 17.01.21 в 08:35

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по..

публикувано на 14.01.21 в 11:05