Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Панайотова: Надявам се г-жа Сачева да не дойде и да си отиде като Дядо Коледа

Денят на хората с увреждания е повод да се запитаме какви са най-спешните задачи пред новия социален министър

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България посреща Международния ден на хората с увреждания 3 декември с нов социален министър. Народното събрание гласува оставката на Бисер Петков и на неговия пост е номинирана досегашната зам.-министърка на образованието Деница Сачева. Готвят се промени в Закона за социалните услуги и държава се кани да изземе функциите на гражданските организации, които се борят за включване и по-добро качество на живот за хората с увреждания. Оказа се също така, че България е заменила системата си от големи, стари сиропиталища с нови, които обаче продължават да функционират като институции, отделящи децата с увреждания и допринасящи за продължаващата им социална изолация – според доклад на Интернационал за правата на хората с увреждания (ИПХУ).

За целта са похарчени над 250 млн. евро. За какво са дадени тези пари?

"За да има пак домове. На места има качествена услуга, защото хората са качествени, а на други – не. Резултатът е още веднъж от същото" – коментира в "Нашият ден" Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

На какви предизвикателства трябва да отговори новият социален министър, за да не се превърне в нещо като Дядо Коледа от песента, който идва в града, оставя подаръци и си тръгва?

"Предизвикателството на днешния ден е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Социалният министър трябва да бъде човек с представа от публичната среда и публичните услуги. Трябва да работи за добрата връзка между трите министерства, които отговарят за публичната сфера: образование, здравеопазване, социални услуги, тъй като в момента публичните услуги не са отворени, не са направени така, че да се ползват от тях онези, които имат най-голяма нужда – хората с увреждания."

"Подкрепата за хората с увреждания няма да е ефективна, ако не обхваща цялото семейство" – каза от своя страна в предаването Кремена Стоянова – председател на сдружение "Паралелен свят", Пловдив. 

Сдружението е организирано от родители на деца с интелектуални увреждания. Историята му започва през 2010-а със 7 души, сега хората в нея са над 80.

Част от тяхната дейност е работилница и книжарница "Надежда" – там се продават сувенирите, които младежите изработват, наред с книги и канцеларски материали. Идеята е да се даде възможност на децата със затруднения да могат да работят, да се развиват според възможностите си и да водят пълноценен живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Храбър Натов-син, Виктор Христов, Храбър Натов и Диана Банчева (от ляво надясно)

Хората с увреждания – приобщаване в действие

Често наричахме хората с увреждания невидими. Те определено бяха такива. И някои от тях все още са, защото остават заключени в домовете си или специализираните институции. И обществото ни не знае нищо за техния живот. А те могат да работят, могат да творят,..

публикувано на 03.12.19 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката,..

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един..

публикувано на 22.07.24 в 12:20