Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Хайтов, писателят с многото лица

Снимка: Община Мездра

В навечерието на Никулден отбелязваме в броя на „Премълчаната история“ 100-годишния юбилей на писателя Николай Хайтов. Авторът на „Диви разкази“, „Шумки от габър“, „Родопски властелини“ е роден на 15.ІХ.1919 г. в родопското село Яврово. Първоначално лесничей, той става известен с „Диви разкази“ и се превръща в един от най-влиятелните, почитани и обичани български писатели. Бихме могли дори да кажем, че заедно с Вера Мутафчиева и Йордан Радичков той е от тримата ГОЛЕМИ белетристи, творили в края на ХХ и в първите години на ХХІ век. По негови сценарии са снимани множество филми, най-известни от които са „Козият рог“ и сериалът за капитан Петко войвода. 

Зачинател на спора за гроба на Левски, радетел-пурист за чистотата на българския език, Николай Хайтов познаваме с непримиримите му позиции по всякакви обществени, политически и културни въпроси, понякога твърде националистически обагрени. Познаваме го и с някои твърде противоречиви негови публични действия  с немалкото ширещи се слухове, засягащи личността му: опитът му да си присвои книгата „Забравени от небето“ на Екатерина Томова; двусмислената му поява в жилището на Яна Язова след смъртта ѝ; ролята му като председател на Съюза на българските писатели при разцеплението в началото на 90-те. 

Тъй или иначе, Николай Хайтов е ярка българска фигура от втората половина на ХХ век, за значението и в двете посоки на която говорим със сина му Здравец Хайтов, архитект, с поета и критика Елена Алекова и с литературния критик, историк и изследовател на българската културна история проф. Николай Аретов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52